Шокиращи резултати постигна анкета сред водещи производители на храни в САЩ. Те били попитани какви храни не употребяват, но постепенно отговорите им били разширени с аргументи за мотивите им. Производителите на храна най-добре знаят какво всъщност има в иначе външно апетитните хамбургери или в "здравословните" диетични бисквити или кексове. Резултатите от US-проучването са публикувани от американския информационен сайт Rodale, който популяризира здравословния начин на живот.
Диетични храни "без захар" - Лекарите препоръчват да стоим далеч от диетични храни и сладкиши „без захар“, съдържащи подсладители. Независими изследвания показват, че преработени в тялото тези подсладители причиняват проблеми с метаболизма. Рафинираната бяла захар не е по-добра, но можете да я заместите с естествени подсладители като мед или листа от стевия.
Всичко от веригите за бързо хранене – това е кулминацията на индустриалното хранене. Храната в тези ресторанти е натъпкана с вредни съставки. Производството, което обслужва тази страна на бизнеса с храна, разчита на химикали, които не само влияят на здравето, но дори и на почвата. Решението – научете се да готвите! По-евтино е и ще сте по-сигурни какво ядете.
Домати от консерва – консервните кутии са обработени отвътре с лак, съдържащ бисфенол А. Той е виновник за какво ли не - от репродуктивни проблеми до проблеми със сърцето, диабет и затлъстяване. Решението – яжте домати поне от буркан
Хляб – днешната пшеница няма нищо общо с тази, която нашите деди са консумирали. Системното генно модифициране през 60-те и 70-те години на житото целеше да се увеличат добивите. Но не могат да се променят основните характеристики на едно растение, без да бъдат изменени генетиката и съответно ефекта върху хората, които го консумират. Днешната пшеница е причинител на всички видове сърдечни проблеми, на повишаване на кръвната захар, храносмилателни проблеми, затлъстяване, астма. Според лекари ако има храна, която ако спрете ще предизвика големи и неочаквани подобрения за вас, то това е хлябът. И то всички видове хляб – бял, пълнозърнест, органичен, френски, типов...
Царевица - днес тя е като малка фабрика за пестициди с корен. Повечето от произведената царевица е толкова генно модифицирана, че може сама да произвежда пестициди в растението и да издържи обилно пръскане с химикали. Решението – по един или друг начин царевицата присъства в по-голяма част от обработената храна – от кетчупа, през дресинга за салати, дори в хляба. Опитайте да избирате био царевица.
Бял шоколад – кафявият и черният са не само вкусен десерт, но и суперхрана за мозъка ни. Проблемът е, че белият шоколад не съдържа нито една от положителните съставки на какаото, които спомагат за притока на кръв към мозъка, предпазват кръвните телца, подобряват настроението и конценнтрацията ни.
Риба меч – Съветът на докторите към бременни жени или такива, които очакват да забременеят е да избягват тази риба. Тя е изключително богата на живак, който е невротоксин и може да увреди растежа при децата и да предизвика сърдечна атака у възрастните. Решението, за да си набавите иначе така важните омега -3 мазнини, яжте скумрия, пъстърва, сафрид и всички популярни видове риба.
Сладолед от веригите за бързо хранене – Сладоледите в тези вериги обаче са пълни с дълъг списък от съставки, които ви вредят. Решението - за да си приготвите сладолед, се нуждаете само от мляко, захар и евентуално аромат на ванилия.