BG EN

Вижте кои култури да НЕ "торите" с черупки от яйца

Животът днес

Вижте кои култури да НЕ "торите" с черупки от яйца

10845
на 23.02.2022
Вижте кои култури да НЕ торите с черупки от яйца
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Яйчените черупки са познато средство и евтин тор за подхранване на градинските и стайни растения. Този метод обаче не е полезен за всички растения, защото всяко реагира по свой начин на различните микроелементи и състоянието на почвата.

препоръчано

В яйчените черупки се съдържа голямо количество калциев карбонат. Той способства за израстване на надземните части на растенията, играе важна роля в процеса на фотосинтезата, засилва метаболизма в тъканите, ускорява използването на резервните протеини в семената по време на покълването и прорастването им.

Освен калций, в яйчените черупки се съдържат много други микроелементи, включително мед, желязо, калий, манган, фосфор, сяра, силиций, цинк и др. Те се използват още за разкисляване на почвата и насищането и с кислород, като дренаж в контейнерите на стайните растения, за прогонване на голите охлюви.

Въпреки тези предимства, никога не торете с черупки от яйца следните култури, съветват от "Синор.бг".

Ряпа

Ядливата част на ряпата се намира в земята. Яйчените черупки могат да повлияят неблагоприятно не само на състоянието на кореноплодната култура, но и на нейния вкус.

Морков

Този кореноплоден зеленчук обича леко кисела почва, а яйчените черупки са способни да я алкализират. Това се отразява негативно не само на количеството, но и на качеството на реколтата.

Репички

За пълноценното си развитие репичките се нуждаят от фосфор и калий. При използването на яйчени черупки преди засяване на семената нивото на калций се повишава рязко, което блокира способността на растенията да усвояват тези елементи.

Лук

Яйчените черупки могат да се използват при отглеждане на лук, но има някои ограничения. Калциево подхранване може да се прави само след оформяне на луковиците.

Картоф

При картофите калциевото влияние е близко до това при ряпата. Не е добре да се внасят яйчените черупки близо до самите храсти, а в междуредията. Калцият в умерени дози прави клубените по-нежни и подходящи за пюре, а освен това се приготвят по-бързо. Трайността на такива картофи е по-малка.

Предпазливо трябва да се подхожда при отглеждането на ягоди, тикви и тиквички, краставици, зелен грах и фасул, босилек. Тези растения обичат леко кисели почви и внасянето на яйчени черупки непосредствено преди вегетацията не се отразява благоприятно. Важно е да знаем кога, под каква форма и в какви количества ще бъдат полезни.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 64
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК