Вижте това видео и никога вече няма да хапнете от пържените картофи на "Макдоналдс"!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Двадесет минути, след като са приготвени, пържените картофи на "Макдоналдс" стават гумени и безвкусни. Въпреки това, те са любими на много хора по света. Какво обаче би накарало тези хора да спрат да ги купуват?
Възможен аргументиран отговор на този въпрос дава Майкъл Полан. Той е световноизвестен автор на редица книги, свързани с храната и здравословния начин на живот.
В своя лекция наскоро Полан обясни, че навсякъде по света ресторантите от веригата използват един конкретен сорт картофи - т.нар. "Ръсет Бърбанк", който се отглежда в САЩ. Всички картофи от този вид са необичайно дълги и освен това се отглеждат трудно. "Макдоналдс" обаче ги предпочита, тъй като те изглеждат като "букет" в червените картонени джобове, в които се сервират.
Друго, на което държи веригата, е картофите, които купува, да нямат никакви наранявания или дефекти. Често обаче картофите от този сорт получават дефект, наречен мрежова некроза - по тях се появяват тъмни петна. "Макдоналдс" отказват да купуват такива зеленчуци. Единственият начин производителите да се преборят с тази болест е да използват пестицида "Монитор". Той е толкова токсичен, че поне 5 дни, след като фермерите са напръскали с него, не излизат на полето, коментира Полан.
След като картофите са били извадени, те трябва да престоят 6 седмици в огромни помещения с контролирана атмосфера, защото иначе не е възможно да се ядат - отровни са.
Вижте цялата лекция на Полан, която вече отказа хиляди интернет потребители не само от пържените картофи на "Макдоналдс", но и от редица други храни (частта за картофите започва в 2:40 минута).


