Последвайте ни в Google News Showcase
За четвърта поредна година десетки туристи посетиха пролетния винен тур в Пловдив „Вино и гурме“. Във двудневния фестивал, който се проведе на няколко места в Стария град, участваха 31 винарски изби от цялата страна, които представиха най-интересните си купажи за 2018 година.
Традиционните български сортове като мавруд и мерло отново бяха оценени най-високо от журито и посетителите, информира БНТ.
"Това е нашата гордост. Типичен български сорт е маврудът, имаме го в различни версии, отлежало в дъбови бъчви, неотлежало. Доста добре се приема от всички туристи", каза Адриан Ченков – представител на винарска изба.
В четвъртото издание на феста „Вино и Гурме“ своята продукция презентираха не само изби от Пловдивския регион. Дойдоха и винопроизводители от Северна България. Те отчитат ръст на търсенето на бели вина и розета.
За добрия вкус на посетителите тази година се погрижиха и 12 шеф-готвачи, които виждат промяна в културата на българина по отношение на правилното съчетаване на вина и храна. А кулинарите съветват, когато съчетаваме бялото виното с храна да използваме традиционни и сезонни местни продукти като например козе сирене и ягоди.