Виното пази от коронавирус, но бирата - не

Бомба

Виното пази от коронавирус, но бирата - не

12225
на 30.01.2022
Виното пази от коронавирус, но бирата - не
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Червеното вино предпазва от коронавирус, сочи ново изследване. Пиенето на повече от пет чаши червено вино на седмица намалява риска от заразяване с COVID-19, което според експертите се дължи на високото съдържание на полифеноли в напитката. Но бирата и сайдерът увеличават шансовете за заразяване с вируса с почти 28%.

препоръчано

Както пише "Дейли мейл", според изводите на изследователи хората, които пият повече от пет чаши на седмица, имали 17% по-нисък риск от заразяване с вируса. Експертите смятат, че това се дължи на съдържанието на полифеноли, които могат да спират действието на вируси и инфекции, свързани с дихателните пътища.

Любителите на бялото вино, които пият една до четири чаши на седмица, имали 8% по-нисък риск от заразяване с вируса в сравнение с тези, които не пият. Но, от друга страна, при любителите на бира и сайдер шансовете да заболеят от COVID-19 се оказали с 28% по-високи, при това независимо колко са изпили.

Данните от базата данни UK Biobank били анализирани в китайската болница Шенжен Кангнинг. През февруари 2021 г. беше съобщено за изследване, което предполага, че таниновата киселина, съдържаща се в люспите на гроздето, може да помогне за потискане на COVID-19.

Изследване на Китайския медицински университет в Тайван, проведено под ръководството на Миен-Чие Хунг, е установило, че таниновата киселина може успешно да ограничи репликацията на предизвикващия COVID-19 вирус SARS-CoV-2 при болни пациенти. Д-р Хунг и колегите му изучили таниновата киселина заедно с пет други природни съединения, за да проверят тяхната ефективност срещу вирусната активност.

"Сред шестте тествани съединения (катехин, кемпферол, кверцетин, проантоцианидини, ресвератрол и танинова киселина – б.р.) само таниновата киселина демонстрира значителна активност по инхибиране на до 90% на ензимната активност на SARS-CoV-2", се казва в изследване, публикувано в American Journal of Cancer Research.

Резултатите не означават, че пиенето на вино може да излекува пациенти с COVID-19, отбелязват учените. Но изследванията показват, че винената съставка може да доведе до нови методи за лечение.

"Това съединение може да се използва като лекарство за лечение на COVID-19 - казва д-р Хунг. – Но са необходими допълнителни изследвания, за да се провери неговата активност на клетъчно и животинско ниво. След това са необходими клинични изпитвания на хора, за да се провери ефикасността и възможните странични ефекти."

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 май - Близнаците да си наложат спокойствие, Козирозите да се пазят от скандал с брачната половинка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 май - Близнаците да си наложат спокойствие, Козирозите да се пазят от скандал с брачната половинка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Слави събра 1000 души на среща в Пловдив (ВИДЕО/СНИМКИ) ПЪРВО В ПИК! Слави събра 1000 души на среща в Пловдив (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК