ВКУСЕН ПРАЗНИК: Яни Хармониката от Ченгене скеле с уникална рецепта за Никулден
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Рибарят Яни Стоянов, когото всички в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас познават като Хармониката, очарова зрителите на Би Ти Ви с уникална рецепта за Никулден. Пред камерата той чевръсто показа как прави шаран за празника от половин век насам. Тайната е, че го пълни със сирене, а не с орехи и лук.
"Рибата е предварително почистена и осолена. Пълним шарана, шием го, а после го мажем с масло и го покриваме с настърган кашкавал. Шия го с конец от този вид, с който шия рибарските мрежи“, разказа рибарят.
"Сиренето отнема всички миризми и токсини. Шаранът живее на дъното в тинята и затова винаги има дъх“, добави той.
"Тази година бе сушава за рибарите и затова ще празнуваме с шаран. Моите мрежи са още в лодката. Малко лефер, чернокоп хванаха хората. Сега излезе малко сафрид“, сподели притеснен Хармониката.
"От 50 години си правя шарана по тази рецепта. Един французин дори остана очарован, когато го почерпих“,удари го на хвалба легендарният рибар.