Последвайте ни в Google News Showcase
Бестселърът „Какво да сготвим за тънка талия и тънък джоб“ от издателство „Милениум“ ще ви разкрие всички тайни на диетолозите и ще ви покаже как може да постигнете идеалната фигура с евтини и достъпни продукти. Ще намерите полезното четиво по вестникарските павилиони в цялата страна на цена само 9 лв.
WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)
Съществува мнение, че здравословната, извайваща фигурата храна е скучна, еднообразна и безвкусна. А цените в магазините за полезни продукти предизвикват чувството, че здравето и тънката талия са недостъпен лукс, когато разполагаме с ограничен бюджет за храна. Това категорично не е вярно. Този своеобразен наръчник ще ви покаже как с малко средства можете да си осигурите пълноценно и здравословно, но същевременно и диетично меню, с което да поддържате добрата си форма. В него са предложени готови менюта, с които вече няма да се чудите какво да сготвите, а заедно с тях са изготвени и примерни бюджети, за да се ориентирате по-лесно и съобразите разходите спрямо доходите си.
Авторката Галина Иванова представя и практична информация за най-важните хранителни групи, от които се нуждае тялото и как да ги балансирате, за да набавите всичко нужно на организма си, безценни съвети за разумно пазаруване и по-дълготрайно съхраняване на продуктите, както и десетки хитрини как максимално да оползотворите наличните си хранителни запаси. В книгата ще откриете малки тайни за разнообразяване на трапезата с екзотичен привкус, без това да ощетява портмонето ви. Предложени са и златни здравословни правила за комбиниране на различните блюда за най-добър ефект.
А ето и две прекрасни рецепти, които може да сготвите бързо, лесно и най-вече евтино, но и от които няма да качите килограми:
Евтини кюфтета от зеле и кайма
Стойност: до 5 лв. за 12 кюфтета
Една порция: 200 г =350 ккал; белтъчини - 14.4 г; мазнини - 13.3 г; въглехидрати - 22.8 г;
Време за приготвяне: 45 минути
Сложност: лесна
Кухня: руска
Подходящо за замразяване и преди топлинната обработка
Необходими продукти:
400 г зеле
1 яйце
3-4 стръка магданоз
2 с.л. сметана (или майонеза)
200 г кайма
1 средна глава лук
1 ч.л. сол
½ ч.л. бакпулвер
черен пипер на вкус
1-2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Зелето и лукът се настъргват на дребно в кухненския робот. Заливат се с вряща вода и се оставят да се задушат под капак 5 минути. След това водата се изцежда и към зеленчука се прибавят каймата, накълцаният магданоз, сметаната, яйцето, брашното, бакпулверът, солта и подправките. Омесва се добре и от получената смес се оформят 12 кюфтета, които се подреждат върху застлана с хартия за печене тавичка. Кюфтетата се напръскват със зехтин и се пекат 30 мин. в загрята на 200°С фурна.
Вечеря от останалите от вчера варени картофи (или пюре)
Стойност: до 5 лв. за 4 порции ( 8 крокети)
В 100 г = 159.3 ккал; белтъчини - 7.8 г; мазнини - 8.5 г; въглехидрати - 13.5 г;
Време за приготвяне: 30 мин.
Трудност: лесна рецепта
Кухня: балканска
Подходящо за замразяване ястие
Необходими продукти:
400 - 500 г сварени картофи (или картофено пюре)
150 г пушени гърди (бекон)
150 г настъргано бяло сирене или кашкавал, или извара (каквото има в хладилника)
50 г крема сирене или някакво друго сирене за мазане (каквото има в момента)
1-2 яйца или вода
2 с.л. брашно
сол, смлян черен пипер, пушен червен пипер и на вкус девесил или чубрица, или шарена сол.
Начин на приготвяне:
Гърдите се нарязват на малки кубчета или на лентички. Картофите се намачкват. Прибавят се яйцата, настърганото сирене (кашкавал или друго изостанало в хладилника сирене), брашното и се замесва тесто, което се разделя на 8 топки. Те се разплескват на питки, намазват се със сиренето за мазане, отгоре се слагат по няколко парченца от гърдите (бекона) и се завиват на крокети.
Пържат се в силно сгорещено олио по 2-3 минути от всяка страна и се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят хубаво от мазнината.
Крокетите се сервират с млечен майонезен сос, по желание и със зелена салата през лятото, а през зимата с туршия или едросмляна лютеница.