ВКУСНО! Пловдивски ученици приготвят хляб заедно с известен майстор пекар
Последвайте ни в Google News Showcase
Деца от Пловдив получиха първия си урок по замесване на занаятчийски хляб. Тайните им бяха разкрити лично от майстора пекар Георги Лефтеров. Според учители и родители практичните уроци са полезни за учениците, които научават повече и за здравословното хранене.
Освен че всеки ден прави качествен занаятчийски хляб, майсторът Георги Лефтеров обучава свои ученици, които вече са отворили пекарни в 10 български града. За Георги Лефтеров е важно децата да се запознаят с тайните на старите технологии за правенето на вкусен хляб.
"Има колеги от българската гилдия на пекарите, ние постоянно това нещо го правим, всеки от над поотделно, понякога и заедно - ходим по училища, детски градини и така нататък, на децата им е много интересно, те сега го разбират като игра, но след като в момента хлебчетата, които самите те си направиха във вид на игра, излязат и ги хванат горещи, това остава за цял живот при тях", разказва майсторът.
Така Къщата на пекаря в Стария град се превърна в училище за второкласници от Пловдив, които получиха първия си урок лично от майстора. А според учителите тези знания са основа и за едно здравословно хранене.
За семейната трапеза хлябът е нещо задължително, смятат и самите родители, според които децата от малки трябва да научат как той стига до масата, разказва ни БНТ. В края на урока хлебчетата, приготвени от детските ръце, бяха изпечени и всеки от участниците получи своето творение.
А малкият Николай обясни как едно практическо занимание може да помогне на децата да се откъснат малко от натоварената си учебна програма: "Много ми беше интересно и също се радвам, че научих как се прави хляб."
Така първият истински досег с хляба направи щастливи второкласниците, които бяха само част от децата на Пловдив, посетили Къщата на пекаря в Стария град.