Последвайте ни в Google News Showcase
Няма по-възнаграждаващ труд от приготвянето на пресен хляб. Представете си невероятния божествен аромат на димяща питка със златиста хрупкава коричка и мека уханна вътрешност, който изпълва кухнята и дома ви. На това ухание не устоява нито едно небце и когато и да омесите домашна питка, ще получите благодарност и овации от близките и гостите си.
WINBET – 3 начални бонуса + 3 подаръка за Спорт, Казино и Live Казино! (18+)
Празничните дни са особено подходящи да изненадате любимите си хора, затова ви предлагаме да замесите питка за близките си. Днес ще ви помогнем да се научите да месите ароматни и меки хлябове и питки, а ако вече сте вещи в това – ще ви бъдат полезни съветите на топ кулинарите да работа с тесто, както и уникалните рецепти, които ви предлагаме!
Вижте още рецепти за най-красивите питки и ароматни и здравословни хлябове, както и правилата за работа тесто в „Съвети”.
Базова рецепта за тесто с мая
Продукти
400 г кисело мляко
200 г прясно мляко
6 с.л. олио
4 яйца (2 жълтъка се отделят за намазване)
1 1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
2 пакетчета прясна мая
1,5 кг брашно
масло за намазване
Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура. В част от млякото, хладко, се разтваря маята със солта и захарта и 1-2 лъжици брашно. Оставя се да втаса, докато маята шупне – ще увеличи обема си двойно.
Брашното се пресява и се поставя в широк съд, като по средата се прави кладенче и в него се объркват останалите продукти, без маслото. Добавя се и шупналата мая и постепенно, взимайки отстрани от брашното, се замесва меко тесто. Когато съберете тестото да едно, започвате да месите само в една посока. Старите майстори казват, че тестото трябва да се бие 100 пъти. Тестото се оставя да втаса, поръсено с брашно, за да не хване коричка, на топло около час или докато удвои обема си.
Ако ще правите питка в определена форма, трябва да оформите тестото, преди да го оставите да втаса отново. За питка „Роза” се правят 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло. После се завиват на руло, от което се режат парчета около 4 пръста високи и се нареждат изправени като пънчета в тавата. Оставят се да втаса.
Преди печене се намазва с разбитите жълтъци. Може да се наръси със сусам.
Фурната не се загрява предварително. Пече се на 180 градуса, като периодично се проверява дали е готово с дървено шишче за печене, което трябва да излезе сухо от вътрешността на питката.
Базова рецепта за постно тесто със сода
Продукти
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се слага в широк съд, като се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замесва меко тесто с постепенно поемане на брашното отстрани.
Замесеното тесто се овалва в брашно и се оставя да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, по желание се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се правят фигурки с традиционни мотиви върху питката - грозд, слънце, кръст или според фантазията. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180°С в незагрята фурна. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.