Малта е малка приказна страна, която е истинското сърце на Европа, защото е най-гъсто населеното място на континента.
Островчето е и една от най-популярните туристически дестинации, защото температурите са високи почти през цялата година. Именно топлият климат обаче е определил и местната кухня - тя е смес от сицилиански и мавритански ястия. Малта е известна със своята вдовишка супа. Специалитетът се нарича така, защото в него се използват само сезонни зеленчуци, които може да си позволи и овдовяла жена. Задължителна част от менюто е и брачиоли - печено телешко.
Заек
Необходими продукти:
1 заек
1/4 кг картофи
4 моркова
2 ч. ч. червено вино
4 ч. ч. вода
4 ч. ч. доматено пюре
дафинов лист
бахар
Начин на приготвяне:
Сваряваме заешкото месо за един час. Отцеждаме го и го оставяме да се охлади. Обезкостяваме и го нарязваме на парчета. Обелваме и нарязваме картофите на големи кубчета. Морковите се нарязват на кръгчета. Слагаме всичко в голяма тенджера и добавяме дафиновия лист и бахара. Заливаме с вода и червено вино. Оставяме да къкри около 45 минути. Чак накрая слагаме доматено пюре и овкусяваме със сол и черен пипер. По желание можем да сложим и лют пипер.
Брачиоли
Необходими продукти:
800 г телешко бонфиле
сол
черен пипер
100 г галета
3-4 скилидки чесън
150 г салам
100 г твърдо сирене
50 г пармезан
2 стръка пресен лук
1/2 връзка накълцан магданоз
100 мл зехтин
1/3 ч. ч. червено вино
1/2 ч. ч. телешки бульон
Начин на приготвяне:
Разделяме телешкото на две и оформяме пържоли. Овкусяваме добре със сол и черен пипер. Запичаме малко галета на сух тиган. Смесваме ги със счукания чесън, лука, магданоза и салама. Слагат се нарязаното на кубчета сирене и настърганият пармезан. Разпределяме тази смес върху двата стека. Завиват се на руло и се оставят в хладилника за два часа, за да поемат подправките. След това ги пържим в загрят зехтин. Постепенно доливаме виното и бульона и оставяме да се задуши за около час. Като гарнитура можете да използвате картофено пюре или гъби.
Ребърца
Необходими продукти:
1 кг свински ребра
2 с.л. кетчуп
2 с.л. мед
2 с.л. соев сос
1 ч.л. счукан чесън
1 ч.ч. бира
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Започваме от маринатата. Първо смесваме кетчупа заедно с меда и соевия сос. Подправяме с черен пипер и сол. Наливаме и бирата и разбъркваме добре. Слагаме нарязаните вече ребра в маринатата за едно денонощие. За да станат по-вкусни, ги обръщаме на всеки четири часа. Печем ги на грил - по пет минути от всяка страна.