ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Свинско обезкостено месо по около 7 лв. за килограм ще има на пазара за Коледа. Стоката ще дойде от Испания, Германия, Франция и Полша, а за да издържи на дългия транспорт до страната ни, е обработена с консерванти или газ. Големите търговци вече са направили заявките в чуждестранните транжорни, пише „Преса“.
Най-често разфасованите парчета се продават в тарелки върху хартия, която като памперс попива коктейла от добавките. Свинското месо подобно на гъба може да поеме голямо количество течност. Често теглото се увеличава с 20 и дори с 30% от разтворите, в които е накиснато. За празниците пържолите, които излизат от българските свинекомплекси, ще се продават по около 10 лв. за килограм на дребно.
Само 25% от мръвките, обаче, ще са родно производство. От години добивът на свинско у нас е далеч под потребностите. Промишлените комплекси покриват под една трета от търсенето. Близо 10% от консумацията разчита на домашните стопанства. Останалите около 60% на пазара са внос и пристигат от Испания, Германия, Полша, Франция.