ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Внимавайте с преяждането по празниците, защото спешните кабинети вече се пълнят с хора, които са прекалили с храната и алкохола, алармира д-р Александра Стоянова, специалист по вътрешни болести в София. "Празниците често са критични за организма ни, особено ако не съумеем да преценим количеството на храната и алкохола. Преяждането и напиването се отразяват зле най-вече на стомаха, жлъчката, черния дроб и панкреаса", описва лекарят, цитирана от "Дартснюз". През пролетта и лятото проблемите с жлъчката зачестяват заради горещините. Виновни са две неща - високите температури и обезводняването, но също и грешки в храненето. Когато са на почивка, много хора си позволяват да ядат готова храна, пържено, по-мазно. Девет от 10 пациенти не подозират, че имат проблеми с жлъчката, докато не получат криза.
Всяка пета жена над 40 г. с камъни. Както при много заболявания, и тук няма симптоми. Понякога се усеща тежест в дясното подребрие, но човек не обръща внимание. Друг сигнал е горчивият вкус в устата и лекото гадене. По принцип обаче повечето хора са изненадани, когато в болницата научат, че имат камъни в жлъчката. По-често заболяването се среща при жените, като при всяка пета жена над 40 г. се образуват жлъчни камъни. Мъжете боледуват по-рядко, но по-тежко и с чести усложнения.
Д-р Стоянова съветва да не гладуваме цял ден в очакване на голямата вечеря, да пием достатъчно зелен чай и течности, но не газирани, да се храним бавно и да наблегнем на приятното общуване с близки и приятели. Малките порции определено са по-добрият вариант. Консумацията на джинджифил подобрява храносмилателните процеси и намалява досадния дискомфорт в корема. Също така е добре да имаме на разположение в домашната си аптечка и ензимни препарати.



