Отпускът не е за препиване! Пазете се от менте продуктите
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Честите пътнотранспортни катастрофи през лятото се дължат не само на активното движение по пътищата, но преди всичко - на неразумното поведение и злоупотребата с алкохол. Спиртните напитки са виновни за травмите, за случаите на удавяне, за много заболявания. Хората добре знаят рисковете, но продължават да гледат на лятната почивка като на време за препиване и преяждане. Нездравословното поведение, в съчетание с горещините, довежда организма до състояние на биохимичен стрес. Той е многократно по-разрушителен от служебния или социалния стрес.
Ако на работното място или в дадено общество някой ви разгневи, може да му отговорите с думи, да изкрещите, да запалите цигара, да се разходите навън. Съществуват много начини ядът да излезе, да премине бързо. Но алкохолът, особено ако е менте, както и некачествените храни, се задържат в човека. Например след поглъщане на етанол в количество над това, което организмът може да обработи, отровата не се изхвърля светкавично. Нужно є е време, за да бъде отделена чрез обмяната. Този “излишен” алкохол циркулира в кръвта и уврежда всички органи и системи. Много уязвима е задстомашната жлеза. До неотдавна тя не беше във фокуса на лекарското внимание, защото се бяхме вторачили в черния дроб. За това допринесе фактът, че само при 5-10% от големите пиячи се стига до възпаление на задстомашната жлеза, известно като алкохолен панкреатит. В острата си форма възпалението се проявява с нетърпима болка, гадене, повръщане. Понякога е фатално.
Като основни фактори за панкреатита доскоро се сочеха наследствеността, вредните навици - тютюнопушене, непълноценно хранене и др. Сега се прибавя и алкохолът.
Изследователи уверяват, че ако в продължение на 10-12 години всеки ден мъжът пие по 50 г чист концентрат, а жената - по 30 г, стига се до различни заболявания на задстомашната жлеза, включително и диабет. Начин да се избегнат уврежданията е да се консумират храни и напитки от известни производители. Принципът е: „Малко, но качествено”. Специално при алкохола най-важно е всеки да си знае мярката.