Внимание! Вижте защо не трябва да прекалявате със солта! Ето какви коварни болести може да ни докара подправката, прекаленото й използване е смъртоносно!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Добавянето на сол в храната не само е ненужно, но и уврежда здравето. “Употребата на сол трябва да се минимизира и при възможност да се сведе до нула, тъй като тя е причина за развитието на хипертония и повишава риска от инсулт”, твърдят Кен Флегел и Питър Магнър от Канадската медицинска асоциация.
“Ако употребата на сол се намали дори само наполовина, случаите на високо кръвно ще спаднат с 30% случаите на хипертония, които сега са над 1 милиард”, смятат учените, цитирани от Ройтерс.
В подкрепа на своето твърдение те привеждат и един любопитен пример - индианците от Южна Америка практически никога не страдат от високо кръвно налягане поради ниската употреба на сол, за разлика например от жителите на Япония, които заради всекидневната употреба на средно 15 г сол, са с изключително високи показатели на хипертония и инсулт, поясняват канадските кардиолози.
Препоръчителната максимална дневна доза кол е 2,8 г за активните млади хора и 2,2 г - за възрастните.
Източник: zdrave.bg