Внимание! Вижте кога картофите са отровни и защо причиняват куп коварни болести на децата!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Картофите намират широко приложение в българската кухня. Но могат да бъдат не само нездравословни, а и отровни.
Този вид зеленчук съдържа токсичното вещество соланин, което в позеленелите и прораснали картофи се увеличава многократно. Най-високо е съдържанието му в кората. Тези картофи е необходимо да се белят дълбоко, а силно прорасналите и омекнали да не се използват за приготвянето на ястия.
Най-потърпевши са малките деца, на които не им е напълно развита стомашно-чревната система. Неразположения могат да настъпят от 15 до 60 мин. след консумация на силно прораснали картофи. Наблюдават се следните симптоми: гадене, повръщане, коремни болки, диария, слюноотделяне, шум в ушите и др.
Източник: az-jenata.bg


