Внимание! Вносните риби са пълни с тежки метали, които съсипват здравето ни
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хората все повече се тревожат за храната си, защото не знаят какво точно консумират. След като вчера се оказа, че целият роден пазар е заринат от домати с отровен бром, днес експерти от Българското дружество по хранене и диететика напомниха и за друга сериозна опасност, известна на малко потребители – тежките метали от вносните океански риби.
Специалистите алармират, че морските обитатели не трябва да се ядат по-често от веднъж седмично. В противен случай тежките метали се натрупват в организма и се отравяме.
Най-често срещаните замърсители на почвата и водите са полихлорбифенилите, смущаващи дейността на ендокринните жлези, което води до последствия за нервната система и възпроизводителните способности. Те са много опасни, поради това, че са слабо разграждащи се и се натрупват в животинската мазнина. Рибата, която консумираме, е отговорна за 70% от полихлорбифенилите, които поглъщаме. Големите любители на морски ястия имат завишени стойности на тези вещества в кръвта си. Хищните риби като тон и риба меч съдържат и живак – тежък метал, вреден за черния дроб и костите, който лишава от калций и уврежда нервната система на плода при бременните.
Подробностите вижте на www.lakomnik.bg


