BG EN

Внимание! Заливат ни плодове натъпкани с нитрати! Вижте единствената възможност да се предпазим от опасни болести!

ЧАС ПИК

Внимание! Заливат ни плодове натъпкани с нитрати! Вижте единствената възможност да се предпазим от опасни болести!

15930
на 18.04.2015
Внимание! Заливат ни плодове натъпкани с нитрати! Вижте единствената възможност да се предпазим от опасни болести!
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Плодовете, които пристигат в България са пълни с нитрати подобно на зеленчуците, алармираха експерти по храните. До сега се знаеше, че именно салатите продукти са тези, които бъкат от отрови. Нитрати обаче има и в плодовете, които ядем. Не всеки има възможност да отглежда в собствена градина плодовете и зеленчуците, които консумира. Затова е важно да се знае как да се отървем от нитратите при купешките, обявиха експертите.

препоръчано

Плодовете с най-много нитрати са ябълките и крушите. В тях има не само нитрати, но и опасни вещества за по-дълго съхранение на плодовете. По-добре ги обелвайте или накисвайте във вода преди консумация, съветват специалистите. Избягвайте да купувате твърде ранни дини. Ако попаднете на диня с големи бели нишки във вътрешността, по-добре се въздържайте от консумацията й. При гроздето е задължително да престои поне половин час във вода и е силно препоръчително да се обели преди ядене, смятат експертите.

Според тях картофите са сред зеленчуците с най-голямо съдържание на вредни вещества. Затова преди да ги сложите да врат ги обелете и разлежете на две. След като заврат, ги изцедете и ги доварете в нова вода. Този съвет помага, тъй като нитратите в картофите се натрупват главно под кората и в сърцевината на грудката.

При зелето е добре преди готвене да го разрежете на парчета и да го накиснете за 1 час в студена вода. Нитратите в зелето се натрупват най-вече в дръжката му. Проблемните места при морковите и цвеклото са върховете на корена, така наречените мустачки, така че винаги ги премахвайте. Ако забележите, че те са къдрави, а не прави, най-добре не купувайте тези зеленчуци. Същото се отнася и за репичките.

Винаги избирайте домати с по-тънка люспа. Ако цветът им е неравномерен, сякаш на места не са напълно узрели, вероятно имат нитрати. Ако разрежете домата и видите вътре бели нишки, това също подсказва за нитрати. Най-добре ги накиснете за 1 час в студена вода.

Краставици, тиквички, патладжан също трябва да престоят поне час-два във вода преди да бъдат консумирани. Избирайте краставици с тревнозелен цвят. По-тъмният цвят говори за повече нитрати, обясниха експертите по храните.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 46
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК