ВНИМАНИЕ, ПИЯЧИ! Ето 8-те неща, които истинският ценител на виното никога не би направил
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Преди да си налеете чашата помнете, че има няколко няколко сериозни табута по отношения на виното. Кристин Мориц и Мередит Ракел, сомелиери в Del Frisco’s Grille New York, разкриват 8-те неща, които истинският ценител на виното никога не би направил.
1. Той никога не би си послужил с кубчета лед, за да охлади виното
Разбираме напълно, че харесвате своето пино с лед, но той размива вкуса. Вместо това пробвайте да охладите бутилката в камерата за 15 минути. Или заложете примерно на Corkcicle.
2. Той никога не би пил вино от чаша, която е топла
Ако чашата ви тъкмо излиза от съдомиялната, дайте й време да се охлади - или я дръжте под студената вода от чешмата минута-две. Топлината разваля първото впечатление от виното - нещо, което истинският ценител никога не би допуснал.
3. Той никога не би поднесъл червено вино на стайна температура
Когато бутилката се поднася почти топла, различните нива на танин изглеждат по-груби - което прави виното не толкова приятно за пиене. Вместо това е по-добре, ако то е съвсем леко охладено. (Пет минути в хладилника би трябвало да са напълно достатъчни.)
4. Той не би пил шампанско от тясна и висока чаша тип flute (флейта)
Високите тесни чаши за шампанско всъщност са замислени да улавят мехурчетата, така че те да се движат вертикално и да са атрактивни от естетическа гледна точка.
Единственият проблем е, че те "затварят" и аромата на виното, като правят невъзможно помирисването при всяка глътка (което е основна част от изживяването).
Вместо това е по-добре да се насладите на шампанското в чаша за бяло вино или унверсална чаша.
5. Той никога не би добавил шампанско в мимоза
Шампанското е най-добро в чистия си вид. Истинският ценител на виното би използвал само просеко - или друго пенливо вино - когато смесва с портокалов сок.
6. Той знае, че сервитьорският тирбушон е най-добър
Забравете всички модни джаджи, проектирани да отварят вино - сервитьорският тирбушон осигурява по-добър контрол, по-бърз е и предлага много повече начини да спасите счупена или ронеща се тапа, отколкото всякакви електронни устройства.
7. Той никога не би съхранявал вино на пряка слънчева светлина
Дори и да е във винен хладилник, пряката слънчева светлина може да “свари” виното и да промени вкусовия му профил от прясно и зряло до по-концентриран вкус на варен плод. (Или може също така да "изгори" вкуса му. Жалко за виното.
8. Той изхвърля престояло повече от 4 дни старо вино
Можете да затваряте наново с тапата колкото желаете, но в момента, в който виното попадне в досег с кислород, то започва да губи вкуса си.
Четири дни дори може да са твърде дълъг период - още по-сериозна причина да довършите цялата бутилка в момента, в който я отваряте.