Последвайте ни в Google News Showcase
Британски биолози са установили, че консумацията на марули, които са били охладени и поставени в пластмасови опаковки, крият риск от заразяване със салмонела. Това съобщава списанието Applied and Environmental Microbiology. Проблемът е в смесените с вода сокове, отделяни от листата салата при отрязването им или от дребни наранени участъци, увеличаващи над 2 пъти вероятността за размножаване на бактерията Salmonella enterica, чиито щамове са силно заразни. Ефектът се наблюдава дори при замразяване на листата.
Учените установили, че патогенните организми в съчетание със сока на растенията образуват микробен биологичен слой, който се оказва силно устойчив на отмиване.
При 5-дневно съхранение в хладилници, какъвто е средния срок на съхранение на листата от салата в пластмасови опаковки в британските магазини, върху тях са били открити около 100 хил. бактерии Salmonella enterica. По принцип те попадат върху листата на салатата при отглеждането на открито чрез насекоми, птици или торове, но според авторите на изследването това може да се случи и чрез преработена течаща вода.
Изследването сочи също, че освен върху салати вредните организми могат да бъдат открити и при пакетиран спанак.