ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Корозирали скари, ужасяваща хигиена и липса на какъвто и да е контрол по отношение на температурите за съхранение на храната в дюнерджийница на пъпа на Бургас стресираха проверяващи чиновници, алармира регионалният сайт Флагман.
Едно от най-оборотните заведения за бързо хранене, което продава десетки сандвичи и пици на ден на бургазлии, тъне в кошмарна мизерия. В лавката на ямболската фирма „Синбад” в началото на ул. „Богориди”, до Часовника, скарите в хладилните съоръжения са ръждясали и с трайни замърсявания, подготвителният кът за първични обработки на зеленчуци не се използва по предназначение – на него се мият кухненски съдове. До тези и още стресиращи факти стигнали инспекторите от Областната дирекция по безопасност по храните, става ясно от решение на съда.
В складовото помещение било установено струпване на офис оборудване, не са били представени листи за температурата в хладилните съоръжения, както и записи за извършено обучение на персонала за контрол върху температурата при термичната обработка на храните. В обекта била констатирана липсата на термометър за отчитане на температурата в дълбочина на продукта.
В хода на проверката на 13 януари т.г. по потребителска жалба било установено още, че в заведението имало 5,5 кг. пилешко месо, което било без маркировка за произход.
Ямболските бизнесмени отнесли глоба от 3 бона.
От „Синбад” обаче открили вратичка в закона и пуснали жалба за допуснати процесуални нарушения. Описанието на нарушението в акта на инспекторите било „твърде лаконично”.
„Съдът намира за необходимо да изложи, че не споделя изложеният в жалбата довод за маловажност на случая, тъй като се касае за обект за хранене, поради което и всяко неспазване на кое да е от хигиенните изисквания, създава опасност за живота и здравето на потенциалния потребител”, се казва в решението на Бургаския районен съд.
В същото време Темида отменя глобата от 3 бона заради процесуалните нарушения.


