ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Нов сорт домати може да върне на българина изгубеният вкус на истинска натурална салата, разказва Нова телевизия. Учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив разработват нов вид домати, които няма да привличат с атрактивен външен вид и пластмасов блясък, а с невероятен натурален вкус.
Колкото по-твърди и дълготрайни са доматите, толкова по-лоши са вкусовите качества,уверяват специалистите.
„Тези домати не са толкова вкусни. Те са с по-голямо съдържание на целулоза, а захарите и киселините, които определят вкусовите качества, са с по-малко количество и това е фактически причината за по-лошите вкусови качества”, обяснява доц. Даниела Ганева – Институт по зеленчукови култури „Марица” - Пловдив.
Никола Гунчев е един от големите доматопроизводители в Пловдивско. Отглеждал е преди 9 ноември, отглежда и сега оранжерии с домати.
„Тогава се считаше, че 120-130 грама е сравнително едър. Сега това нещо е доста ситно и сигурно минава за трето качество. Сега има и розови домати, и тигрови домати, и чери домати, сливови домати”, обяснява Никола Гунчев.
Не само смяната на политическата конюнктура измести социалистическите домати от пазара. До началото на прехода производителите у нас отглеждаха само български домати. В момента 90% от сортовете, които се сеят, са холандски и френски. Според земеделските стопани преимуществото им е това, че дават по-голям добив, по-дълготрайни са и твърди, каквото е и изискването на търговците.


