ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ново британско проучване показва, че в 63% от пробите, взети от купен от магазина хляб, има поне един пестицид. При 17% от пробите има два или повече химикала, пише vesti.bg.
След 2000 г. токсините са се увеличили два пъти, се казва в изследването. Тези резултати се отнасят за биопродукти.
Учените твърдят, че замърсяването с пестициди се пренася от токсините ма полето, където не се спазват правилата за биологично земеделие и има възможност за разпространение на отровите при съхранение на зърно, брашно или когато се приготвя хляб.
Предишни изследвания потвърждават, че макар и малко количество пестициди може да има отрицателен ефект върху здравето.
Експерти от Оксфорд препоръчват консумацията на хляб да се избягва или поне да бъде ограничена.