ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Това не е обикновеният хляб, приготвен от брашно и вода, който слагаме на масата си всеки ден.
Хлебар от Рексъм, Великобритания, промени 30 000-годишната традиция на приготвяне на насъщния. Той прави хляб с шампанско и 24-каратово злато, който се смята за най-скъпия хляб във Великобритания. Шеф Робърт Дидие е ученик на известния готвач Реймънд Бланк. Шеф Дидие ще представи най-скъпия британски хляб на изложението на хлебарите в Хампър Ланголен през октомври, съобщава БГНЕС.
Със златния хляб Робърт Дидие иска да отдаде почит на истинското качество на хлебопроизводителите през 16 век, когато екзотичните съставки за тестото са символ на господарския статут.
"През 16 век от хлебаря на двореца или господаря на дома се очаква да прави хляб, който отразява статуса на господаря или краля, затова се използват много интересни съставки. Златните люспички са ядливи и се използват в медицината. Билкарите смятат, че те се употребяват за всичко: от афродизиак до подобряване на кръвообращението.", казва хлебарят. "Златният хляб не е нещо, което непременно трябва да имаш всеки ден, но е много подходящ за специални случаи", добавя шеф Робърт Дидие.


