Гастроентеролог от ВМА разкри кои са суперхраните на сезона

Бомба

Гастроентеролог от ВМА разкри кои са суперхраните на сезона

15831
на 16.12.2022
Гастроентеролог от ВМА разкри кои са суперхраните на сезона
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

„Гастроинтестиналният тракт се регулира от собствена нервна система – ентералната, която е изключително богата на рецептори и сложно устроена. Храносмилателната система е една от адаптивните в организма, винаги реагира на промени във външната среда и участва в поддържането на хомеостазата на вътрешната – осигуряването на баланс. Това са част от причините за повишената ú чувствителност, особено при промени – било то от сезонен характер или други стресови ситуации“, разкрива в интервю за списание BETTY д-р Гълъбина Хинкова от екипа на Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия.

препоръчано

Смяната на сезоните може да се разглежда като вид стресова ситуация за организма, свързана е с промяна в менюто – от по-лека и богата на плодове и зеленчуци диета през лятото, към по-тежка, заради мазнините и протеините през зимата. Като цяло по-мазните храни забавят храносмилателния процес и консумацията им може да доведе до подуване на корема с чувство за тежест.

Адаптацията отнема до месец

Макар и склонна към адаптация в широки граници, храносмилателната система има нужда от време за напасване за оптимална работа в нови условия – обикновено това отнема около 15 дни до месец.

Оплакванията – от киселини до запек

При смяната на сезоните най-често срещаните оплаквания от страна на храносмилателната система са т.нар. горно и долно диспептични – киселини, оригване, гадене, болки, тежест и дискомфорт, особено след нахранване, подуване на корема с повишено газообразуване, запек или диария, обяснява д-р Хинкова.
„Разбира се, по-предразположени към обостряне на симптомите са пациентите с хронични заболявания – хроничен гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болест, язвена болест, синдром на раздразненото дебело черво, дивертикулоза и др. Затова те трябва да бъдат особено внимателни и да избягват храни, които биха могли да задълбочат оплакванията им“, напомня лекарката от ВМА. И бърза да допълни, че периодични проблеми се срещат дори при хора със „здрав стомах“ – дискомфортът при тях обаче обикновено „отшумява“ бързо и не налага продължително лечение.

Избягвайте домати, шоколад и подправки

Какъв трябва да е диетичният режим, за да е плавен преходът и да се „тушира” обострянето на стомашните проблеми? „При преминаването към по-студената зима организмът ни има нужда по-малко от сурови храни, а в по-голяма степен от готвени топли ястия. Най-добрите начини за приготвянето им са варенето и печенето, препоръчва се избягване на пърженето“, коментира д-р Хинкова.

Съветът ú е да се избягват храни, които водят до киселини и дискомфорт – домати, цитрусови плодове, мазни храни, шоколад, подправки и др.
Освен това простото правило за консумация на малко количество храна, разделена на няколко приема през деня, както и изграждане на режим за хранене в определени часове, включително избягване на късната вечеря, може да има благоприятен ефект“, уточнява лекарката от Клиниката по гастроентерология.

Фибрите – „приятел“ и „враг“

Кафето и алкохолът също „затормозяват“ адаптацията на стомаха. „При всеки сезон е силно препоръчително още да се избягват полуфабрикатите, богатите на фруктоза сиропи, газираните напитки и тези с добавена захар. Особено негативно влияние оказват храните, съдържащи транс-мастни киселини – приготвени с частично хидрогенирани растителни масла – чипсове и снаксове, бисквитки, вафли, тестени закуски и др.“, подчертава д-р Хинкова.

„Кореноплодните зеленчуци, например като червено цвекло, моркови, зеле, целина, пащърнак, обикновени и сладки картофи са ценен източник на фибри, витамини и минерали, но някои от тях се оказват трудни за храносмилане поради високото съдържание на целулоза. Затова за хора, склонни към подуване на корема, се препоръчва да ги избягват наред с бобовите или да ги консумират в неголеми количества.

Праз, тиква и кафяв ориз – „суперхраните“ на сезона

А кои са „суперхраните“ на сезона? „Вероятно едни от най-популярните плодове през този сезон са ябълките и крушите – пресни или приготвени под различни форми, те са източник на фибри и пектин. Стимулират перисталтиката, съдържат и витамин С, който подпомага добрата работа на имунната система. Тиквата е любим продукт за готвене през есента – източник на витамин А, също оказващ благоприятен ефект върху имунната система и зрението, както и на магнезий, който участва във функционирането на мускулите и нервната система, подпомага регулирането на кръвната захар и артериалното налягане.
Празът съдържа флавоноиди (антиоксиданти), които имат протективен ефект върху сърдечносъдовата система, а също така притежава противовъзпалителни свойства. Пълнозърнестите храни като кафяв ориз, киноа, просо и ечемик също са източници на фибри, както и на желязо, витамини от група В и антиоксидантния витамин Е“.

Поне 30 минути спорт дневно

Балансираната диета трябва да върви „ръка за ръка“ с подходящ двигателен режим. „Обикновено през зимата намалява нивото на физическа активност, което може да доведе до реакции и от страна на гастроинтестиналния тракт. При редовни натоварвания и поне 30 минути аеробни упражнения на ден се подобрява работата на храносмилателната система.

Кога да търсим гастроентеролог?

„Ако оплакванията продължават дълго време или се задълбочават, е добре да се потърси лекарска помощ. Симптоми като упорито гадене и повръщане, загуба на апетит и редукция на телесно тегло, редуване на запек с диарийни изхождания, наличие на патологични примеси на кръв и слуз в изпражненията, значителна коремна болка, фебрилитет или пожълтяване на кожа и склери са сериозни и не бива да бъдат неглижирани“, категорична е д-р Хинкова.

Забравете за содата бикарбонат

„Бабините рецепти“ не са безобидни. „От народната медицина често прилагана е содата бикарбонат (сода за хляб) за повлияване на оплакванията от киселини – действително ефектът ú е бърз, но в резултат на приема ú компенсаторно се усилва стомашната солнокиселинна секреция след първоначалното неутрализиране на киселинната среда, следователно след преминаване на ефекта на содата оплакванията могат дори да се задълбочат и влошат“, предупреждава д-р Хинкова.

Хранете се като японците

На финала д-р Хинкова дава своята рецепта за ефективна превенция на заболяванията на храносмилателната система. „Златно правило на японците за по-дълъг и здравословен живот е човек да става 80% заситен от масата. Не просто количеството, а качеството на храната също е от изключителна важност. Трябва да се набляга на меню, богато на сезонни плодове и зеленчуци, фибри, пълнозърнести храни, риба, полезни мазнини и протеини.

Нездравословната диета води до повишен риск от развитие на метаболитен синдром, заболявания на сърдечносъдовата и ендокринната система, чернодробна стеатоза, свързва се и с повишен риск от развитие на някои злокачествени заболявания като карцином на дебело черво, стомах, черен дроб и др.“, подчертава д-р Хинкова.
 
 
 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите
ПИК TV x
Любен Дилов пред ПИК TV: Уж реномираната кантора на Лена е произвела дърводелско изделие за Корал?! Все едно да обереш къща и да си изпуснеш личната карта вътре (ВИДЕО) Любен Дилов пред ПИК TV: Уж реномираната кантора на Лена е произвела дърводелско изделие за Корал?! Все едно да обереш къща и да си изпуснеш личната карта вътре (ВИДЕО)
ново
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК