Германците изневеряват на вурстчетата - започнаха да ядат вегетарианския им вариант
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Свинските къривурстчета са основен деликатес в Берлин вече над 60 години. Ресторант за традиционния колбас обаче предлага и вегетарианска разновидност. Проучванията показват, че консумацията на месо в Германия като цяло намалява.
Клиентите посрещат добре продукта, защото дори в Берлин липсва разнообразна храна за вегетарианци. А германците консумират все по-малко месо – загрижени за здравето си, за съдбата на животните и не на последно място – за сериозния отпечатък върху околната среда, който оставя животновъдството.
„Преди около две години един клиент попита за вегетариански вурстчета, но тогава още не предлагахме и се замислихме дали да не започнем. А и хората искат да опитат нещо различно - някои са загрижени за животните, други - за здравето си”, обяснява Марио Зирфогел, който е собственик на семеен ресторант, основан от баща му още през 1930 г.
Броят на вегетарианците в Германия се е увеличил двойно през последните 7 години – близо 4 процента от населението. Растат продажбите на заместители на месо.
От германското земеделско министерство изтъкват, че скандалите заради старо месо и жестокост към животните са изиграли роля и хората по-често се питат от къде идва месото, което консумират и как са отглеждани животните.
През януари около 50 хиляди германци излязоха на демонстрация в Берлин за по-добри условия за животните и срещу генно-модифицираните храни. Както и срещу търговското споразумение на Европа със САЩ, което смятат, че ще промени стандартите в храната.


