ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти:
1 агнешка глава, 1 агнешко шкембе, и всички части към него, половината тънки черва, 300 г агнешко месо, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2 дафинови листа, 10 зърна черен пипер, сол, олио.
Начин на приготвяне:
Агнешкото шкембе и главата се измиват и почистват. Червата се обръщат и се попарват във вряща вода. Месото се нарязва на порции и се посолява. Лукът и чесънът се накълцват на едро. Главата се шпикова с чесън, посолява се и се слага в шкембето. Добавят се месото, червата и карантията, смесени с останалите чесън и лук. Отворът се зашива с игла и конец. Слага се в дълбок съд, залива се с мазнина и 1 чаша вода и се завива плътно с алуминиево фолио. Пече се час и половина на 230 градуса, след което фурната се намалява на около 190-200 градуса за около 2 часа. Главата се обръща поне 2 пъти по време на печенето. Накрая се отвива и се запича до порозовяване, като често се залива с отделилата се течност. Изважда се и се нарязва на парчета докато е гореща. Обезкостява се и по желание се изважда мозъкът.
Сервира се топла.