Глобалното затопляне може да убие 500 000 души през 2050 г. заради промяна в храненето, твърдят учени
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Глобалното затопляне може да предизвика смъртта на 500 000 допълнително през 2050 г. предизвикана от намаляването на селскостопанската продукция и храните, сочи проучване, публикувано в "Лансет". Научното издание е първото, което е изчислило негативното влияние на глобалното затопляне и неговото отражение върху храненето и теглото на хората. Климатичното затопляне се изразява в екстремни метеорологични феномени като порои, наводнения и суши, което има унищожителен ефект върху селскостопанската продукция. Ако не бъдат взети мерки, то може да намали с до една трета предвиденото увеличение на количеството храна до 2050 г.
В индивидуален план, това означава намаляване с 3.2% на наличното количество храна, с 4% на консумираните плодове и зеленчуци и с 0.7% на консумацията на месо спрямо 2010г. Тези промени могат да доведат до смъртта на около 529 000 души допълнително през 2050г.
"Нашето изследване показва, че дори и малко понижаване на количеството храна на човек може да доведе до промени в енергийното съдържание и състава на хранителния режим, което от своя страна има сериозни последствия за здравето, подчертават авторите на изследването.
Близо една трета от смъртните случаи ще са в Китай и Индия - 136 000. Най-засегнати ще са районите с ниски доходи на населението, основно западния Пасифик - 264 000 души, както и Югоизточна Азия - 164000. "Намаляването на количеството приемани плодове и зеленчуци, може да убие два пъти повече хора, отколкото недохранването", твърдят учените.