ГМО плодове и зеленчуци заливат магазините в Бургас, отровни ли са?
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Плодовете и зеленчуците на Коледната ни трапеза не само не бяха български, но и доста приличаха на ГМО производство. Невиждани по големина глави чесън заливаха всички зеленчукови магазини. Продавачите твърдяха, че го купуват от борсата, а там им казвали, че е внос от Гърция и Турция. Явно гръцките селски стопани изобщо не са се стреснали от кризата и тази година са произвели не само чесън, който може да кандидатства за Гинес, но и портокали с големината на грейпфрукти. На вкус оранжевите плодове са възкисели, сухи, почти нямат сок, но пък иначе изглеждат ефектно, а поставен до тях нашенски картоф, направо се губи в щайгата, пише "Флагман".
По същия начин изглеждаха и морковите. Големи, дебели, безвкусни, твърди и трудни за стъргане, със съвсем малко сок и много суха маса. Те пък бяха намазани и със специален консервант, за да не се развалят бързо.
Доматите бяха от Македония, чушките от Латинска Америка, а плодовете от цял свят, като български бяха само част от ябълките. Даже орехите ни бяха вносни, не само бразилските, но и обикновените. А празът също беше доставен от съседите.
Въпросът какво стана с българското производство е ясен от пазара. Него просто го няма. Щом трудно се намира роден лук и чесън, какво друго да търсим? Останаха само тиквите, те поне са нашенски.
Въпросът обаче има ли нитрати в съмнително големите моркови и огромните чуждестранни ябълки, чесън, знайни и незнайни плодове, морковите, праза и едрите глави лук, остава. Нитрати или ГМО, питат се хората, но купуват, защото друго на пазара няма.
А бяхме страна с развито селско стопанство. Преди години. Сега родни не са даже бобът и лещата, а какво ядем никой не може да ни каже. .jpg)
.jpg)
.jpg)


