ГОРЕЩА ТЕМА! Топ експерт с експресно предупреждение кои опасни храни никога да не вкусваме, защо сме подложени на двоен стандарт с Западна Европа
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
До момента практиките с двойния стандарт на храните не представляват нарушение на закона. Заради това и масово се практикуват. От нас зависи колко бързо измененията в стандарта на храните ще влязат в националното законодателство. Това заяви Богомил Николов изпълнителен директор на Асоцията на активните потребители пред сутрешния блок на Нова телевизия.
Той коментира двойния стандарт на храните и това с какво на практика се храним.
„Вярвам, че стандарта на храните зависи все повече от нас, а не от Брюксел – категоричен бе Николов. – Големите концерни знаят, че тук надзора е по-слаб, а потребителите на се толкова взискателни. И това, което в Германия няма как да им се размине, тук минава. Трябва контрола да стане по-стриктен, а и ние като потребители да сме по-взискателни.
Има сигнали за продукти, но ние не сме се отдръпнали от тях като апотребители, въпреки тези сигнали. Това показва практиката. Така че, трябва да станем по-взискателни и да търсим наистина правата си.
Изследванията реално се правят на базата на това, което е на етикета, но се правят и лабораторни изследвания.
Важно е да се знае и от производителите, а и от потребителите, че постоянно има наистина тестове и изпитания, и че тези продукти вече се тестват и лабораторно”.
Богомил Николов даде и съвет за какво да внимаваме като потребители.
„Класически пример са плодовите млека – каза експертът. - Принципът е там където има скъпи съставки, да се търсят евтини заместители. Така бе с шоколада. Какаото е много скъпо и има голямо изкушение да се влагат евтини заместители. Плодовете са най-скъпата състава в плодовите млека. Есенцията е евтина и може да се замести. Особено в млеката това е много очевидно. На етикета виждаш плодчета, а вътре няма. Не е нужно да си носиш мобилна лаборатория.
Най-класическата практика е водата и всеки производител дава мило и драго да слага вода, защото това е най-евтината съставка. Това става чрез така наречени желиращи агенти. За много продукти – най-вече колбасите, това е обичайна практика. На Великден видях и козунак с желиращи агенти.
Когато видите на етикета изписано жилиращо или някакъв вид гума, задържащ егент, това се влага за да задържа повече вода. Трябва да се научим и да наказваме, да сме по-критични към поведението си като потребители.
Проучвания показват, че изхвърляме около една трета от храната,която купуваме. Това е модел. Купуваме много, защото това е евтино, а след това изхвърляме.
Трябва да си променим модела на поведение и да купуваме по-малко и да изхвърляме наистинай по-малко”.


