Последвайте ни в Google News Showcase
Компотите у нас масово се правят с гръцки праскови. Внесените от южната ни съседка плодове са превзели и ол инклузива в хотелите. Така излиза, че храним чуждите туристи, а и българските, с вносна некачествена продукция.
WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)
"Преработвателните фабрики ползват вносна суровина, защото родната не достига. Нужни са им към 15 хиляди тона годишно, а родните производители могат да им осигурят едва към 5000", коментира председателят на сдружение „Българска праскова“ Коста Петров пред "Монитор".
Тази година родната продукция може да е и по-малко заради градушки и слани, каза още той.
Около 90% от прасковите и нектарините, които се предлагат в големите вериги хипермаркети, също са внос от Гърция. Българска стока може да се намери предимно в малките магазинчета и по пазарите.
"Веригите и хотелите търсят ниска цена, но не и качество. А гърците буквално ни мачкат с цените“, каза Петров. Те имат и огромно производство. Заради грешна държавна политика пък родните дребни и средни производители се заели да садят градини, но се оказало, че няма къде да пласират продукцията си.