От Виктория Румянцева, гр. Гоце Делчев
Необходими продукти:
500 г макарони
150 г масло
100 г твърдо сирене
300 г гъби
галета
сметана (доматен сок)
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сварете макароните в подсолена вода. Отцедете ги и ги разбъркайте със стопеното масло и настърганото сирене. Нарежете гъбите и ги сварете в леко подсолена вода, в която сте прибавили няколко зърна черен пипер.
Разделете макароните на две половини. Едната разбъркайте с отцедените гъби. В намаслена тавичка, посипана с галета, насипете макароните без гъби. Върху тях разстелете сместа от макарони с гъби. Най-отгоре наредете парченца масло и печете в умерена фурна. Готовото ястие сервирайте полято с разбита сметана (доматен сок).
След като позапечете ястието във фурната, бихте могли да го залеете с 2 лъжици кисело мляко, разбито с 2 яйца. Отново печете около 5 минути във фурната. Малко преди ястието да е готово, поръсете с настърган кашкавал и смлян черен пипер.