BG EN

Да подсладим Новата година с белгийски шоколад

СВЕТЪТ ДНЕС

Да подсладим Новата година с белгийски шоколад

33787
на 01.01.2016
Да подсладим Новата година с белгийски шоколад
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Белгия е известна не само с изключителната бира, пържени картофки и бисквитките си. В страната се прави един от най-вкусните шоколади в света. Световен лидер Белгия е призната за световен лидер в производството на сладки лакомства – над 170 000 тона се произвеждат годишно.

препоръчано

Около 70 000 тона от тях изяждат жителите на кралството. Но за целта той трябва да отговаря на класически изисквания и епитети като сладък, изящен аромат, екзотичен и несравним. За трансформацията на Белгия в един от световните центрове за производство на шоколад първоначално помага африканска й колония в Конго /днешен Заир – бел.ред./, откъдето кралството започнало да внася какаови зърна. Любопитен факт е, че през 1912 г. именно в Белгия е направен първият в света бонбон с пълнеж.

Днес има голямо разнообразие от такива - с тъмен шоколад, с ядки, портокалови корички, цветни пъпки и други изкушения. Особено успешните рецепти се държат в строго пазена тайна и се предават от поколение на поколение. Белгия е първата страна, която пуска пощенски марки не само с миризма, но и с вкус на шоколад. Това се получава, защото лепилото е всъщност какао, което може да се ближе, преди да залепите марката на писмото.

Малко история В Белгия шоколадът се появява сравнително скоро - в средата на 18-ти век. Това се случило благодарение на испанците, които по онова време контролирали територията на съвременна Белгия. Местната аристокрация открива вкуса му благодарение на какаовата напитка, към която се добавяли ванилия и захар. Днес, в Белгия има над 300 производители на шоколад, като голяма част от него все още се произвежда в малки семейни фабрики.

Те доставят продуктите на повече от две хиляди магазини само за продажба на шоколад. Според ценителите не трябва да си купувате това лакомство от търговските вериги, а от малките производители. Център за сладкото производството е град Брюж.

Белгийците твърдят, че швейцарските им конкуренти взели назаем от тях рецептата за хубавия шоколад. Историята разказва, че кметът на Цюрих донесъл в града си какаова напитка след пътуване до Брюксел през 1697 г. Път към вечността До средата на 19 век шоколадът е смятан за лекарствено средство. Именно в Брюксел Жан Нойхаус, впоследствие дал името на известната марка „Neuhaus”, открива първата аптека в света, в която се продава шоколад. Шоколад и медицина Белгийските шоколатиери правят първия шоколад, който не уврежда зъбния емайл. Тайната е, че в производството на лакомството, вместо обикновената захар се използва природна и изомалтулоза.

Това е естествен въглехидрат, който има същият вкус като обикновената захар, но не отделя киселината, която унищожава зъбния емайл. Международната асоциация „Toothfriendly International” дори създаде етикет за ново поколение шоколадови изделия „Happy Tooth” („Щастливи зъби”). Сладки амбиции Белгийските шоколадови майстори призоваха правителствата на ЕС да дадат на белгийските бонбони защитен географски статут. Сладкарите в Белгия са все по-загрижени за развитието на конкуренцията извън ЕС, която заблуждава потребителите, предоставяйки на пазарите бонбони, които имитират белгийските.

На опаковката те често са придружени с думите "По белгийска рецепта" или "Белгийски клас." Според регламента на ЕС в производството на шоколад е разрешено да използват до 5% растително масло, вместо какаово масло. Белгийската шоколадова фабрика „Chocolatier” може да се похвали със 100% съдържание на какаови масла в състава на шоколада си, което значително подобрява вкуса му.

Ползата от десерта Учените смятат, че шоколадът е изключително полезен за човешкия организъм, особено за сърцето. Сладкото лакомство съдържа магнезий, желязо, фосфор, витамин B и други полезни вещества. Въпреки това експертите съветват да не се консумира шоколад в големи количества, като се има предвид, че 100 грама от него съдържат 550 калории. Шоколадово фондю И накрая, за любителите на сладкото, даваме една рецепта. За да го приготвите трябва да стопите шоколада, да му добавите пресни плодове и накрая да го залеете със сметана. И празничният десерт е готов! 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 11 декември: Девата да не си и помисля за пътуване през граници, Козирогът го дебне КАТ САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 11 декември: Девата да не си и помисля за пътуване през граници, Козирогът го дебне КАТ
ПИК TV x
ТЕЖКИ ВРЕМЕНА! От ИТН след хвърлената оставка на кабинета: Бащите на хаоса са Асен Василев, Ивайло Мирчев, Радостин Василев, Костадин Костадинов и Ивелин Михайлов (ВИДЕО) ТЕЖКИ ВРЕМЕНА! От ИТН след хвърлената оставка на кабинета: Бащите на хаоса са Асен Василев, Ивайло Мирчев, Радостин Василев, Костадин Костадинов и Ивелин Михайлов (ВИДЕО)
ново
Днес: 108
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК