Как да си направим сами лимонада или пък бира? А защо не и боза? В неспокойните времена е най-сигурно да приготвяме любимите си продукти сами, за да знаем техния произход. Само така можете да си гарантирате здравословно меню за вашето семейство. Ето и някои изпитани рецепти за хляб, замесен с помощта на картофено пюре, също така за горчица и какво ли още не. За разкош може прибавам и начина на приготвяне на бирата.
Горчица
Необходими продукти:
100 гр синапено семе
1 ч. топла вода
½ лимонов сок
½ ч. зехтин
3 ч. л. куркума
1 с. л. ленено семе
1 с. л. мед
1 с. л. сол
Начин на приготвяне:
Синапът се смила на прах. Слагат се в блендер и се добавят течните подправките и водата. След това идва ред и на куркумата. Добавя се смляното вече ленено семе, меда и солта. Разъркваме го много добре, може и с миксер. След това се оставя да престои в хладилника няколко дни.
Хляб от картофи
Необходими продукти:
60 мл топла вода
7 г суха мая
125 мл топла вода
125 мл топло прясно мляко
100 г сухо картофено пюре
320 г брашно
2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята във водата. Разбъркваме добре всичко и оставяме за десетина минути на топло място. Смесваме брашното и сухото картофено пюре. Водата и прясното мляко прибавяме към маята. Пресяваме брашното. Замесваме от него тесто и накрая идва ред на олиото и солта. Слагаме тестото в намаслена купа и покриваме за два часа. През това време то трябва да увеличи обема си поне два пъти. След това премесваме и правим на хляб. Слагаме го в тавата и оставяме да втаса втори път. Печем при 200 градуса за половин час. Покриваме с фолио за печене и оставяме още десет минути във фурната. Трябва да изстине напълно преди да се реже.
Бира
Необходими продукти:
200 гр ечемик
500 гр захар
100 гр хмел
20 л. вода
20 гр мая за хляб
Начин на приготвяне:
Накисваме ечемика за 8 часа и го отцеждаме. Оставяме да покълне като непрекъснато го мокрим, за да не остава сух. Когато стане готов се пече във фурната като кафе. Взимаме голям съд, който да събере количеството вода. В нея добавяме хмела, ечемика и захарта. Оставяме да ври два часа. Махаме от котлона. След като температурата на сместа падне на 40 градуса, добавяме и размитата мая за хляб. Покриваме съда, в който е прясната бира и го оставяме за 12 часа. Едва след това прецеждаме и наливаме в бутилки. Оставяме да узрее една седмица.
Юфка
Необходими продукти:
3 яйца
1ч.ч. прясно мляко
щипка сол
брашно колкото поеме
Начин на приготвяне:
От всички продукти правим меко тесто. Разточваме до дебелина от 1 см. Оставяме го да изпръхне. Режем на квадратчета. Печем в слаба фурна, докато покафевее и доизсъхне. Консумира се след седмица.
Лимонада
Необходими продукти:
2 ч. ч. захарен сироп
2 ч. ч. лимонов сок
10 ч. ч. газирана вода
10 стръка мента
1 лимон
Начин на приготвяне:
Наливаме лимоновия сок в кана. Добавяме газираната вода. След това изливаме и чаша захарен сироп. Пускаме вътре и стръкчетата мента. Разбъркваме. Може да се наложи да се добави и още захар. Добавят се кубчета лед и резенчета лимон.
Боза
Необходими продукти:
За закваската:
1 ч.ч. вода
1 ч. л. захар
2 с.л. брашно от просо
За бозата:
2 ч.ч. брашно от просо (хубаво е да е био)
5 л. хладка вода
2 ч.ч. кафява захар
Начин на приготвяне:
Разбъркваме хубаво продуктите за закваската и ги оставяме да престои поне два дни. По този начин ферментира. След това взимаме останалото брашно от просо и го запичаме на сух тиган. Разбъркваме непрекъснато, за да не загори. Слагаме го в тенджера. След като изстине се добавяме вода и се разбърква докато се получи еднородна смес. Идва ред и на захарта. След това поставяме на котлона и оставяме да заври. Бъркаме през цялото време - около десетина минути. Оставяме го да се охлади. Прибавяме закваската. Оставяме на топло за два дни, за да ферментира отново. Наливаме в бутилки. Ако искаме отново да си правим боза, можем да оставим една чаша. Тя ще ни послужи като квас на следващата доза.
Майонеза
Необходими продукти:
2 яйца
300 мл олио
сол
лимонтузу
Начин на приготвяне:
Слагаме двете яйца на дъното на тънък и висок съд. Отгоре наливаме олиото. Добавяме и подправките. Взимаме пасатор и го потапяме до дъното. После го включваме и започваме бавно да дърпате нагоре. Майонезата става готова за около минута.