BG EN

Да хапнем еленско в Норвегия

Световна кухня

Да хапнем еленско в Норвегия

38832
на 10.12.2012
Да хапнем еленско в Норвегия

Готвят кит и лос

В кухнята на Норвегия можете да намерите рецепти за едни от най-редките меса в света като например това от лос или кит. Сред рецептите са записани и множество начини за приготвяне на еленско месо и патица, но не се пропуска рибата. Най-любимото ястие на норвежците е сьомгата, но често се готви и треска, както и пъстърва. В северната част на континента могат да ви нагостят и с нещо обикновено за нашенските трапези – агнешко и овче. Климатът обаче е причина за малкото количество плодове и зеленчуци в менюто на северния народ. Те най-често участват в гарнитурите. Сред любимите на норвежците са горските плодове и ябълките.     Еленско   Необходими продукти: 400 г месо от северен елен олио за пържене сол За маринатата: 2 скилидки чесън 1 с.л. мед 2 с.л. зехтин 2-3 стръка кориандър 2 с.л. горчица 1 с.л. лимонов сок Начин на приготвяне:   Приготвяме маринатата и намазваме месото с нея. Втриваме я добре. Поставяме еленското в загрята мазнина. Пържим от всички страни и прибавяме сол. Нареждаме парчетата в тава. Поливаме с мазнината от тигана. Печем го около половин час. Температурата на фурната е 180 градуса. По този начин месото ще остане сочно и розово.     Сарми Необходими продукти:   16 средни зелеви листа 500 гр смляно говеждо месо 1 ч.л. сол 4 ч.л. картофено нишесте 1 ч.ч. мляко 1/2 ч.л. смлян черен пипер 1/2 ч.л. смлян джинджифил 1/4 ч.л. смляно индийско орехче 2 ч.ч. вряща леко подсолена вода   Начин на приготвяне: Сваряваме зелевите листа в подсолена вода, докато омекнат. Режем дебелите жилки. Смесваме говеждата кайма със солта и картофеното нишесте. Към тази смес постепенно добавяме и млякото, както и подправките. Слагаме по малко от сместа на всеки лист. Завиваме със зелевия лист, докато се оформи сарма. Нареждаме в тавичка, намазана с олио. Заливаме с 2 чаени чаши гореща и подсолена вода. Печем около един час на предварително загрята фурна. Поднасяме с варени картофи.     Кюфтенца Необходими продукти: 2 кг ситно смляно месо 2 средни глави лук 1/2 ч.л. смляно индийско орехче 1/2 ч.л. смлян бахар 1 ч.л. сол 1 ч.л. ситно смлян черен пипер 2 разбити яйца 1/2 ч.ч. сметана 1/2 ч.ч. царевично брашно 4-5 кубчета телешки бульон нишесте за сгъстяване на соса     Начин на приготвяне: Каймата се смесва с лука, индийското орехче и бахара. Прибавяме солта, черния пипер, яйцата и сметана. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. Намазваме една тава с олио. От сместа правим кръгли кюфтенца колкото орех. Нареждаме в тава и печем около 15 минути.  След това ги преместваме в голяма тенджера. Поръсваме с бульона, соса, в която сме пекли кюфтенцата. Доливаме вода докато ги покрие. Нагряваме на силен огън докато всичко кипне. Намаляваме и варим на слаб огън още 1 час. Сгъстяваме соса с нишестето.     Херинга с ябълки   Необходими продукти: херинга 1 кисела зелена ябълка 1 малка глава червен лук 2 с. л. заквасена сметана 1 ч. л. горчица 1 ч. л. смлян черен пипер 1 с. л. олио 1 ч. л. мед копър Начин на приготвяне: Смесваме лимоновия сок с горчицата. Добавяме меда и олиото, докато всичко се смеси добре. Нарязваме едно филе от херинга на дребно. Слагаме ги в разбитата марината за около 15 минути. Обелваме ябълката и я нарязваме на филийки. Отгоре нареждаме и лука, отново нарязан на колелца, върху резените ябълка. Най-отгоре слагаме кубче херинга. Украсяваме със сметаната. Поръсваме със ситно нарязания копър и поливаме с маринатата.   Рибна супа   Необходими продукти: 1 л рибен бульон 500 г филе бяла риба 1 морков 1 глава кромид лук 50 г краве масло 2 с. л. брашно 2 жълтъка 250 мл течна готварска сметана сол и смлян черен пипер на вкус магданоз и копър Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците в купа със сметана. Обелваме моркова и го нарязваме на ивици. Нарязваме и лука на дребно. Разтопяваме маслото в тенджера. Добавяме моркова и лука и ги запържваме. Добавяме брашното и задушаваме всичко. Наливаме бульона с непрекъснато бъркане. Оставяме да кипне. Прибавяме рибата, нарязана на кубчета. Готвим супата пет минути. Добавяме сметановата смес и кипваме. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и копър. Махаме от печката и слагаме капак на тенджерата. След десетина минути може да се сервира.    
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК