BG EN

ДАР ОТ ПРИРОДАТА: Бамбукът гарантира здраве и дълголетие

Здраве

ДАР ОТ ПРИРОДАТА: Бамбукът гарантира здраве и дълголетие

4329
на 08.04.2022
ДАР ОТ ПРИРОДАТА: Бамбукът гарантира здраве и дълголетие
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Пандите са открили ползите на бамбуковите листа и клонки в диетата си векове преди човешката раса. Това бързо възобновяемо растение крие множество ползи и хранителни вещества. Бамбукът принадлежи към семейството на тревите и всъщност е най-високата трева, позната на човека.

препоръчано

Универсалността му е огромна, тъй като има голям брой приложения - от направата на мебели, клечки за хранене, постелки за спане, щори, мачти за лодки, кошници, риболовни щеки, съдове за готвене до използване като храна, особено в азиатската кухня.

Бамбуковите растения изобилстват в Азия и Индонезия, където издънките са традиционен зеленчук и деликатес; те бързо набират популярност и в други региони.

Празните кухини, открити в по-големите бамбукови стъбла, се използват за приготвяне на ориз и супи, което придава на храната фин и отличителен вкус. Бамбукът не само добавя разнообразие и вкус към ястието, но има и много ползи за здравето. Той е с ниско съдържание на калории и богат на ядливи фибри – една чаша нарязан бамбук осигурява 13 калории.

Когато на хора с наднормено тегло се дават 50 до 100 гр. бамбукови филизи на ден в продължение на 10 дни, те показват значителна загуба на тегло. Поради високото съдържание на диетични фибри, дори упоритият запек може да бъде излекуван. Освен това помага за доброто храносмилане и за укрепване на имунната система. 

Бамбукът е богати на калий. Той поддържат нивата на холестерола под контрол, както и предотвратяват рак на дебелото черво. Калият също е добър за понижаване и поддържане на кръвното налягане. Причини да имате бамбук в дома си Също така той е добър източник на други антиоксиданти, които имат противоракови, антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Методите на готвене също определят хранителните компоненти и антиоксидантния капацитет на бамбука.

Според китайско проучване, пърженето може да увеличи антиоксидантния капацитет на бамбуковите издънки и може да постигне максимално задържане на полезните вещества. Освен че е добър източник на селен, бамбукът има 17 аминокиселини и много минерали, включително калций, магнезий, фосфор, калий, натрий (много високо съдържание на натрий), мед, манган, селен и желязо. Сокът се използва за изчистване на рани, рани и язви.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК