ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Високото кръвно налягане подлага сърцето на допълнителен стрес. Последствията от това могат да бъдат инфаркт или инсулт. Един от плодовете, които ефективно помагат за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове и сърцето и се противопоставят на повишаването на налягането, са червените боровинки. Това съобщават изследователи от Kings College University (Канада).
"Добавянето на червени боровинки към диетата може значително да подобри притока на кръв към сърцето чрез разширяване на кръвоносните съдове", споделят учените. Те допълват, че този плод съдържа високи дози антиоксиданти - под въздействието на тези вещества функцията на ендотела на кръвоносните съдове се нормализира и това се случва в рамките на няколко часа след консумацията му.
Ендотелът е тънка мембрана, която покрива вътрешната част на лигавицата на кръвоносните съдове и контролира тяхното свиване. Състоянието на този слой е неразривно свързано с кръвното налягане: то се влошава при повишаване на показателите на налягането. Изследователите стигат до извода, че полифенолните съединения в червена боровинка могат да допринесат за значително подобряване на ендотелната функция и показателите на кръвното налягане.
Този плод съдържа редица полезни за здравето съединения, включително салицилова киселина, витамин С и растителни химикали, наречени полифеноли, които имат антиоксидантни свойства.
Учените констатират забележимо подобрение в здравословното състояние на сърцето при участниците в експеримента, които са консумирали по 100 грама червени боровинки на ден.
„Редовната консумация на червени боровинки може да помогне за понижаване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане, а сокът от червена боровинка помага за понижаване на кръвното налягане, като разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв", допълват изследователите.


