Десислава Танева: Прави Великденски фермерски пазар, да може всеки да си купи българска храна
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Идеята на Великденския фермерски пазар е до българския потребител да достигне традиционната българска храна. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на откриването на Великденски фермерски пазар в София, предаде "Фокус". „Тук всички софиянци и гости на столицата ще могат да си купят традиционния български козунак или традиционното българско агне. Произходът и качеството на стоките са гарантирани. Подкрепяме Столична Община и нейното дружество „Общински пазари” в проектите, които са в процедури на откриване на нови такива места, които ще станат постоянни фермерски пазари, с пряк достъп на фермери и биопроизводители” посочи министър Танева. По думите ѝ интересът е изключително голям, а това е гаранция за качеството на продуктите.
„Знаете, че вносните стоки обикновено са по-евтини, заради разликата в подпомагането. Настоящото правителство взема много сериозни мерки против контрабандния внос. България все още има да достига обемите си производство на храни, животни, плодове и зеленчуци, така че да задоволи собственото си потребление. Следва винаги да изхождаме от това, че вече сме част от един общ европейски пазар. Тук важното е нашият производител да се превърне в конкурентноспособен и да предлага цена, която нашият потребител може да си позволи.
На въпрос относно отпадането на млечните квоти от 1 април тази година, тя отговори: „Кризата, на която сме свидетели в млечния сектор, не е само от отпадането на квотите, което беше планиран отдавна акт. Руското ембарго, което се наложи върху храните от Европейския съюз, утежни много повече ситуацията. Още от декември месец, на първия Съвет на министрите съм поискала директна подкрепа за млекопроизводителите”.
Фермерският пазар ще се проведе от 4 до 9 април на столичния пазар „Иван Вазов”. Организатори са Министерство на земеделието и храните, Столична Община, Пазари Юг, За Земята, Сдружение устойчиво общество и Хранкооп София.


