ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Диетата е неотменна част от лечението на всички пациенти със захарен диабет. Много важно е тя да бъде съобразена, както със състоянието на конкретния болен, така и с вкусовите му навици и предпочитания.
Едновременно с това диетата трябва да нормализира телесното тегло. Едно от основните изисквания е пациентът да се храни в точно определени часове. Препоръчително е ястията за деня да се разпределят на 5-6 малки порции. На диабетиците се налага внимателно да подготвят всекидневното си меню, като класират продуктите в три големи групи.
Първата е на забранените храни - захар, мед, конфитюри, компоти, бонбони, шоколад и пр. /За подслаждане могат да се ползват захарин и сорбит, но в умерени количества./ Втората група е на дозираните храни - хляб, ориз, картофи, зрял боб, леща, не много сладки плодове.Те са разрешени, но трябва да се приемат в малки количества Третата група е на предпочитаните храни - кисело мляко и млечни продукти, месо, яйца, растителни мазнини, зеленчуци. Според повечето ендокринолози при стриктно спазване на правилно съставена диета леката степен на захарния диабет се повлиява благоприятно.
Този начин на хранене е изключително полезен и за здрави възрастни хора, при които понякога се отчитат гранични стойности на кръвната захар. Разумно е да се промени стилът на живот, като всеки ден се отделя време за умерен физически труд, а нощем се спи пълноценно.
Поддържането на болестта в трайно компенсирано състояние може да отложи във времето лечението с инсулин и да отдалечи усложненията от диабета. Важно е след навършване на 45-годишна възраст да се прави кръвнозахарен профил /КЗП/.Това е многократно измерване на кръвната захар в определени часове от денонощието. Извършва се в амбулаторни условия /четирикратно/ или в болнични условия /през три часа/. За целта се използва кръв, взета от вена. Кръвната захар се измерва в милимола на литър - ммл/л.
При здрави мъже и жени варира така: преди закуска - 3,9 - 5,8 ммол/л; преди обяд или вечеря - 3,9 – 6,1; един час след хранене - по-малко от 8,9; два часа след хранене - по-малко от 6,7. Ако кръвната захар показва по-високи от нормалните стойности, но те не надвишават границата, над които се развива захарен диабет, в резултатите от теста се отбелязва "влошен контрол на кръвната захар", "влошен глюкозен толеранс" или "предиабет".
Тези състояния се разграничават чрез специални изследвания и всяко от тях означава висок риск от развитие на диабет, сърдечно съдово заболяване или мозъчен инсулт. Освен поддържането на диета и контрол на кръвната захар, много полезно е да се научим да преодоляваме всекидневните конфликтни и стресови ситуации чрез диалог с хората край нас.
Постигането на хармония – в себе си и в отношението към околните е в основата на профилактиката на диабета.


