Диетолог предупреди кога минералната вода може да е опасна за здравето
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Има три вида питейна вода - трапезна, изворна и лечебна. Пред местни медии руският диетоло Елена Соломатина разказа кога е най-добре да се консумира всеки един от трите типа.
По думите ѝ обикновената трапезна вода може да се консумира от всички. Тя препоръчва да се пие по литър и половина, два на ден.
"С нея можете да си правите чай, кафе и дори да готвите храна. Водата с ниска минерализация и ниско съдържание на сол е полезна за тялото", уточнява Соломотина.
Лечебната минерална вода се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт, подагра, проблеми с панкреаса и черния дроб, захарен диабет и заболявания на пикочните пътища. Алкалната изворна вода се използва за повишена киселинност и се предписва при гастрит, язви, заболявания, които са свързани с образуването на пикочни соли.
Диетологът не препоръчва пиенето на лекарствени видове минерална вода без консултация с лекар или специални назначения.
"В противен случай безсмисленото пиене на вода с високо съдържание на калций може да провокира образуването на камъни в бъбреците", предупреди диетологът.
Също така, при прекомерна употреба на лечебна вода може да се получи хиперкалцемия. В този случай процесът на коагулация на кръвта е нарушен, той се ускорява, което е изпълнено с образуването на кръвни съсиреци и в резултат на това се получават инсулти и инфаркти.
Калцият може да се уталожи и върху клапаните на сърцето, което впоследствие може да доведе до аритмии, споделя Соломатина.


