Диетолог №1 проф. Донка Байкова: 3 кг качваме от плюскането по Гергьовден

ЧАС ПИК

Диетолог №1 проф. Донка Байкова: 3 кг качваме от плюскането по Гергьовден

23028
на 29.04.2014
Диетолог №1 проф. Донка Байкова: 3 кг качваме от плюскането по Гергьовден

Агнешката лой веднага вдига холистерола

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Проф. Донка Байкова е най-известният български диетолог. Специализирала е в Германия. Дълги години работи в областта на наднорменото тегло и затлъстяването. Автор е на повече от 300 научни публикации, преподава в Медицинския университет в София. 

препоръчано

Проф. Байкова, в София по великденските празници  починаха от преяждане двама млади мъже, а в Бургас – пенсионер. Защо все по-често се случват подобни трагедии?

- Защото с нашите семейства и приятели празнуваме предимно на трапезата. Мъчно ми е, че малцина се вслушват в препоръките на експертите по хранене и диетолозите - да празнуваме, но информирано.

Хоп-па… Нов термин на хоризонта?

- Добре, ще го кажа иначе – да се веселим по празниците, но с европейска здравна култура. Всички държави непрекъснато я повишават, а ние непрекъснато изоставаме от нея…

Но българинът свързва Великден с уханни козунаци, Гергьовден – с печено агне?

- Никой не го отрича. Нито боядисаните яйца, агнешкото месо и другите лакомства. Само че се получава една свръхкомбинация от видове храни в огромно количество, което поемаме.

Обяснете, проф. Байкова, на како се дължи смъртта от преяждане?

- Поставени пред свръх работа органите и системите на човешкия организъм реагират с риск от възникване на болестен процес. Натоварвайки  най-вече храносмилателната система, ние рискуваме да се отключи болестен процес. Най-чести са възпаленията – острите гастрити, ентероколити, не дай си Боже панкреатити…И възпаления на жлъчно-чернодробните пътища.

От тях може ли да се умре?

- Как не! Възпалението на най-голямата жлеза в човешкото тяло панкреаса – стомашната жлеза  е с много голям риск от смъртност. Трудно се овладява острата некроза на този слезист орган. Защото той има задачата да отдели максимално количество храносмилателни ензими. А самите те са в състояние да унищожат слезистата му тъкан. Този странен процес се казва автолиза. Споменатата  течност е агресивна по отношение на собствения паренхим на жлезата. И много бързо – ето ти опасно гнойно възпаление.

С висока смъртност?

- Преди години тя беше 90 %. Сега има модерни силни антибиотици и този процент намаля, но още е изключително опасен.

Лаком ли е българинът? Защо като наближат почивни дни се запасява с храна, сякаш идва краят на света?

- Много лаком е българинът. А това пък показва, че ние сме хора с проблеми. Живеем в голям стрес и избиваме по празниците с преяждане и препиване с алкохол.

Около 1 май и Гергьовден се задават още 6 неработни дни и всичко живо се юрва да празнува. Баш сега  е време  и за традиционното печено агне. Какво да правим, за да не преядем?

- Да се движим повече! Да се разхождаме на чист въздух. Естествено ще хапнем и печено агне. Но без да прекаляваме. Мои близки ми се похвалиха, че изяли по 2 козунака и по 5-6 яйца за един ден. Както и половин печено агне. Ужас!

Но то е най-крехкото месо!

- Само че е тлъсто. Овчата лой е животинска мазнина, богата на холестерол и на наситени мастни киселини. Т.е. тя много бързо се втвърдява. Ето защо моят съвет е: консумирайте агнешкото охладено! За да изкристализират лоените капчиципо него и ние да ги премахнем с ножа. А домакинята да нареже месцето на много тънки филийки и да ги нареди в платото. Нека сме наясно, че ако примерно 4 часа – от 12 до 16 часа, пред очите ни се е ширнала една пищна трапеза, която непрекъснато е пълна с ядене и напитки, със сигурност чрез зрителния ни анализатор ще имаме непреодолимото желание да си бодваме от едното или другото блюдо. И още, и още…

Да не си взимаме от вкусотиите, така ли?

- Не, информираната домакиня трябва да сервира и отсервира много внимателно ястията, като прави между тях плодово-зеленчукови паузи. С фрешове, салати, студен чай, обогатен с витамин С и с мед…

Значи не може да си гризнем тлъста мръвчица от хрупкаво кокалче, та душата ни да се изпълни с кеф?  Но това  е истинското агнешко, а нестудени тънки ципи от сухо месо.

- Хубаво казано. Но кокалчето ще бъде обляно с овча мазнина. Така с малка порция ще поемем огромно количество калории. Ще натоварим отново панкреаса, ще затрудним и отделянато на жлъчен сок ,без който усвояването на мазнините е невъзможно.

А има ли значение какви напитки слагаме на трапезата?

- Искам да съм коректна – един здрав човек в трудоспособна зряла възраст притежава специални механизми да се справи  и с повече храна, и със свръхкомбинации от ястия и алкохолни напитки. Защото може да разчита на ензимни системи, отговорни за разграждането им. Но… нужна е култура на пиенето - в никакъв случай  не бива да се пие на гладно и да се смесват напитките. Второ : за мъжете се полага една голяма ракия и две чаши леко вино. За дамите – малка ракийка и една чаша вино. Колкото до бирата – ами здравият човек може и 2 бири да изпие.

Шегувате ли се, проф. Байкова? Пиячите изсмукват по една каса…

- Със сигурност обаче коремът им се подува.

Препоръчвате ли хапчета мезимфорте, талцид и др., които пазят стомаха от киселини?

- Да, половин час преди голямото тъпчене може да се вземе някакъв ензимен препарат. Той ще помогне да се смелят огромните количества разнообразни храни.

Все пак някой може да не устои на кулинарните вълшебства и да преяде?

- Да пие колкото може повече течности за да изхвърли от тялото си остатъчните вредни вещества от храните. Кожата също е отделителна система и един топъл душ или сауна много помагат. Задължително трябва да се излезе на чист въздух, за да се издишат алкохолните пари и мозъкът да се снабди с кислород. Да се пият много пресни зеленчукови и плодови сокове, за да алкализират подкиселената вътрешна среда на организма. В никакъв случай на другия ден не трябва да спираме да ядем изведнъж, а плавно. Настъпва времето на постните ястия. С витамини, минерали , антиоксиданти.

Средно колко кила качваме по Гергьовден?

- Най-малко 3 кг. Но можем да ги свалим за една седмица, ако вземем твърди мерки. В този тунел има една светлинка - последните мастни капчици, които се образуват в клетките ни заради скоростното преяждане на агнешко и приема на много калории, лесно се разграждат. Защото са нови  и не са имали време да се стабилизират. Организмът още не ги е почувствал. Ние решаваме дали бързо да се отървем от тях.

Ако си направим пълна кръвна картина веднага след празничното тъпчене, какво би показала тя?

- О, много хубав въпрос, биха казали клиничните лекари. Лично аз гарантирам: висок холистерол, висока кръвна захар, пикочна киселина над нормата… Да продължавам ли?

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК