Диетоложката Донка Байкова: Храна с три Е-та на етикета не е подходяща за деца
Последвайте ни в Google News Showcase
Ако на етикета на храната има повече от три Е-та, това означава, че тя не е подходяща за деца. Това каза диетологът проф. Донка Байкова пред фокус по темата за увеличаващия се ръст на затлъстяване при децата до 5-годишна възраст в България. По думите ѝ, когато родителите избират храна за децата си, най-лесно е да се съобразяват с указанието: колкото е възможно по-натурални, а не технологично обработени храни.
„Това означава едно дете да се храни здравословно - то трябва да приема зеленчуци, плодове, натурално месо, натурална риба и т.н. Когато четат етикета, родителите могат да се ориентират по това, че ако видят повече от три Е-та или повече от три непознати за тях химически субстанции, това означава, че тази храна не е подходяща за тяхното дете“, каза още проф. Байкова и уточни, че още в ранна възраст трябва да се направи така, че децата да свикнат с приема на натурални храни и напитки, защото именно тогава се формират техните хранителни навици, които в повечето случаи остават до края на живота.