Днес празнуваме Димитровден! Старите хора казват: „Дойде ли му на Димитър денят, идва и снегът“
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
На 26 октомври православната църква почита Свети Димитър Солунски Чудотворец.
По време на Втората българска държава Св. Димитър е сред най-почитаните светци и най-вече встолицата Търново. Първите Асеневци смятат свети Димитър за свой покровител. На Димитровден стопаните се разплащали с наетите за летния сезон работници, овчарите и ратаите. Празникът се характеризира с обредното полазване - гадаене по първи гост. Обредът е същият, като този на Игнажден, но на Димитровден се нарича булезене, булезване или полязка. Вярва се, че ако първият булазеник е от мъжки пол, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако булазеникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодородна и благополучна.
На Димитровден стопаните гледали дали луната е във фаза пълнолуние. Ако месецът е пълен, вярвали, че кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агънца. За съжаление, през тази година на празника луната ще е във фаза „млада луна“, но може би това е знак за едно ново начало и по-добро бъдеще на селското стопанство у нас.
Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа. Народната поговорка казва — „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници. Българско народно предание представя Св. Димитър като брат близнак на Св. Георги. Двамата си разделили годината по братски — за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове.
Характерно за димитровденските обичаи е, че на този ден започвали годежите и сватбите, за които през усиления летен сезон нямало време. На Димитровден момите извивали „сглядно хоро“ пред погледите на ергените и техните родители. Там на мегдана възрастните избирали своите бъдещи снахи, а младите виждали понякога за първи път бъдещата си булка.
На този ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a.
Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.
Свети Димитър Солунски е роден през 3 век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убиват с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.
Днес една от малкото традиции, оцеляла през годините, е на този празник да се готви петел за именика или кокошка за именицата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.
Димитровденската трапеза пази характерния си облик в българските домове, дори и в тези, в които няма именици.
Ето няколко рецепти, които може да ви помогнат да изненадате близките си на празника, а ако нямате време да сготвите или упражненията в кухнята не са вашата сила, може просто да купите едно пиле на грил и един ябълков щрудел от близката пекарна и да спазите традицията.
Тежък петел
Характерно за тази рецепта е, че птицата се пълни с месна плънка.
Необходими продукти:
1 бр. млад петел
1 голяма глава кромид лук
150 г сварен телешки език (обелен и нарязан на ивици)
100 г пушени свински гърди
2 с.л. брашно
1 филия стар хляб
2 яйца
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 щипка захар
черен пипер
1 лимон
магданоз
олио
Начин на приготвяне:
Добре почистеният млад петел са намазва отвътре с малко мазнина. Натрива се със сол и черен пипер и се напръсква с лимонов сок (не ползвайте готов продукт, защото в повечето случаи е имитация). Дреболиите му се сваряват в подсолена вода, отцеждат се, нарязва се на ситно и се смесват със ситно нарязаната глава лук.
Към тях се добавя натрошеният хляб, предварително свареният и нарязан на ивици език, жълтъците на яйцата, наситнен магданоз и черен пипер. Сместа се разбърква и се използва, за да се напълни петлето.
Отворът се зашива.
Пушените гърди се нарязват на тънки филии и с тях се покриват гърдите на птицата. Тя се поставя в подходяща тава, залива се със 2-3 с.л. мазнина, отстрани се сипва малко от бульона от дреболиите, покрива се с домакинско фолио.
Ястието се пече около 90 минути на умерена фурна, като от време на време се залива със соса от печенето. 10 минути преди готовност се залива със сметаната и се запича.
Готовият петел се прехвърля в чиния за сервиране. Сосът от печенето се сгъстява с брашното, подправя се с щипка сол, щипка захар и малко лимонов сок и се поднася заедно с месото.
Курбан с овче месо
ЗА ДА НЕ МИРИШЕ ОВЧЕТО МЕСО, НАКИСНЕТЕ ГО ОТ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР заедно с джолана в студена вода, към която добавете 4-5 с.л. оцет и по желание дафинов лист и няколко зрънца бахар.
Необходими продукти:
500 г овче месо (може да се замени и с агнешко, но ви напомняме, че по това време на годината в магазинната мрежа ще намерите само или дълбоко замразено, или вносно)
1 бр. овчи джолан
2 глави лук
3 домата
3 моркова
целина - корени
магданоз - корени
6-7 скилидки чесън (внимавайте да не е китайски, защото посинява при готвене)
Начин на приготвяне:
Ястието се приготвя, като месото и джоланът се посоляват и се сваряват. По време на варенето периодично отпенвайте. Варете, докато месото по джолана започне само да се отделя от кокала. Когато месото е почти готово, се добавят зеленчуците, без да се нарязват. Варят се до омекване.
Ябълкова пита за начинаещи домакини
ЛЕСНА И ВКУСНА ябълкова пита с орехи.
Необходими продукти:
1 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
кора от лимон
2 ванилии
3 с.л. ром или вишновка
За сиропа:
2 ч.ч. захар
250-300 мл вода
1-2 ч.л. ром или вишновка
Начин на приготвяне:
Плодовете се настъргват на едро ренде. Всички останали продукти се прибавят до получаване на хомогенна смес. Пече се около 50 минути в умерена фурна.
Изстиналата пита се полива с готовия сироп.
Източник: chernomore.bg