Модерната изба New Bloom спечели две поредни години най-високото отличие в Лос Анджелис с този сорт
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Добра реколта от грозде, очакват в най-модерната изба в Пловдивско New Bloom Winery. Те стартираха гроздоберната кампания с легендарния си сорт Совиньон блан в края на миналата седмица. За последните две години именно той им донесе най-високото възможно отличие best of class на международния конкурс в Лос Анджелис.
През миналата година с него беше отличено виното в серията Face to Face, а тази призът отиде при Pixels – и двете от Совиньон блан. „Проведохме всички необходими агротехнически мероприятия и въпреки валежите в района, успяхме да съхраним качеството на гроздето. Захарността му достигна 21%.”, обясниха от винарната. Гроздоберът в New Bloom се извършва на ръка, за да се запази свежестта и целостта на плода.
Предимство за производителя е, че лозята им се намират в близост до винарната, защото вкусът на виното е друг, когато се реагира бързо. Структурата на лозовите масиви и избата в близост позволява на екипа да осъществи контрол във всяка една точка в производството. Модата във виното в момента е да се пият по-леки вина, с плодови нотки във вкуса и аромата, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, разказват още винените експерти. Сортът Совиньон блан е сред най-популярните както по света, така и у нас. В ресторантите и заведенията той е най-предпочитаният бял сорт.
„Една от основните ни цели е да представяме вкусни и балансирани вина. Вярваме, че именно характерните особености на региона ни помагат да представим достойно България като висококачествен производител дори и когато става дума за популярни сортове като Совиньон блан“, коментират винените експерти.
През последните години New Bloom Winery – или както е известна избата от Съединение следва нова линия – да прави модерни вина, отговарящи на световните тенденции, с повече плодовост. Главен енолог на винарната е Владимир Влъчков. Всички вина се правят от собствени лозови масиви – близо 6000 дка в Тракийска низина. През 2017 г. този регион намери място сред най-добрите за винолюбители. В избата залагат на класически френски сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, така и на малко известни немски разновидности – Дорнфелдер, Регент и италианската Глера, от която се прави Просеко.





