Необходими продукти:
10 кг месо
3-4 кг сол
дървено сандъче за пастърмата
Начин на приготвяне:
В дървен сандък, пригоден за пастърмата, се наръсва ред сол. Отгоре подреждаме месото, нарязано и порционирано, като предварително е осолено от всички страни и гънки. Отново се поръсва и се зарива месото в сол. Така се редува ред сол, ред месо до изчерпване на количеството, като се завършва с ред сол. Месото се нарязва в зависимост от това, за какво ще се използва.
За мезе - чисто месо без ципи и сухожилия
За готвене - по-тлъсто с кост
Покрива се с дървен капак, пригоден за сандъчето. Сандъчето се слага на по-високо и леко приведено настрани. Отдолу се слага съд, в който ще се отцежда водата от пастърмата. За около 7-10 дни пастърмата е готова за консумация. Съхранява се на тъмно и хладно място.