Драстичен ръст на сигналите за заразено със салмонела полско пилешко месо
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За сравнение – общо сигналите за нарушения в храните у нас в периода от 2015 до 2019 г. са общо 5. Почти всяка седмица Българската агенция по безопасност на храните получава сигнали и унищожава десетки тонове заразено със салмонела пилешко месо. Това сочи справка в системата за бързо оповестяване на храни и фуражи.
Системата работи в България от 2014 г. и има за цел бързо съобщаване на информация между отделните страни-членки на ЕС за наличието на химикали или други вредни съставки в храните.
Това дава възможност на контролните органи в отделните страни да реагират бързо и да спрат стока с неразрешени вещества от пазара. Така ако за 2015 г. има един подаден сигнал за нарушения в състава на биотахан; за 2016 – нито един сигнал, а за 2017 г. и 2018 г.– едва по един сигнал годишно, то за първите шест месеца на тази година са регистрирани цели 25 нотификации за открита салмонела в пилешко месо, и то единствено с произход Полша.
Салмонелата в полското пилешко се промъква на българския пазар под всякакви форми – в замразени пилешки бутчета, в механично обезкостено месо, в пилешки дробчета, в охладени бутчета и пилешки дреболии, в пилешко филе, както и в пилешки четвъртини.
Салмонелата е най-голямата микробиологична опасност за храните у нас, сочи още Системата. Въпреки това от БАБХ припомнят, че при добра термична обработка на месото то не е опасно за българските потребители. Началникът на отдел в дирекция „Контрол на храните“ при Българска агенция по безопасност на храните д-р Кремена Стоева обясни, че от началото на годината до момента има 26 нотификации в Система за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/, всичките генерирани от България. “Това се дължи на засиления контрол, който Агенцията въведе в края на миналата година. Поводът за въвеждането на мярката бяха зачестили нотификации за замърсено със салмонела птиче месо с произход Полша в системата RASFF, съобщени от други държави-членки“, каза тя. Този засилен контрол е за всяка пратка, която влиза от Полша на нашия пазар, вземат се проби за анализ за салмонела от всяка партида птиче месо. „От началото на годината досега са взети над 1400 такива проби и са установени 26 несъответствия за салмонела. От тях само 10 от опасните видове салмонела, останалите 16 случаи са за други щамове на салмонела, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки всичко, ние нотифицираме ЕК за всеки несъответстващ резултат и предприемаме действия към месото в зависимост от това дали щамът е опасен или не за човешкото здраве“, заяви д-р Стоева. Всъщност още при вземането на пробите всяка пратка се спира за българския пазар, и не се пуска по магазините, докато не излязат резултатите от пробата. Ако той е отрицателен, тогава се пуска на пазара, ако се установи салмонела, пратката не достига нашия пазар.