ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Професор Кръстьо Петков е роден през 1943 година в Димово, Видинско. Основател е и първи председател от 1990 до 1997 г. на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). Народен представител в 39-ото Народно събрание. Женен, с две деца и четири внучета. Петков е запален планинар.
Интервю на Марина Христова
- Професор Петков, вие сте добър кулинар. Откъде обаче сте научил тънкостите?
- Готвя много добре и то традиция и по наследство. В нашата фамилия мъжете бяха много добри готвачи – баща ми и дядо ми, лека им пръст. Да не говоря за способностите на баба ми и майка ми. От малък се научих да готвя.
- Според тях кое беше най-важното при приготвянето на различни ястия?
- Според мен това не е особена философия. Когато мъжете готвят, те се опират на традициите и на въображението си. Така че и двамата правеха онова, което можем да наречем народна трапеза. Като се започне от чорби и се завърши с печено агне и печено прасенце. Те правеха рядко това и само по повод, когато имаше някакъв специален случай. Една време всекидневното готвене се вършеше от жените.
- А в днешно време какво обичате да хапвате, какво готвите у дома?
- Всичко мога да приготвям. Но моята съпруга е много добър майстор. Започна от а и б, а сега вече е много добра и дори и аз й отстъпвам. Освен това почти цялата фамилия харесва нейните манджи. И е редно тя да води хорото, както се казва. Но от време на време ми идва вдъхновението и приготвям най-различни неща – постни, от риба, от месо. Много често, и аз като баща ми и като дядо ми, правя най-различни видове чорби.
- Със сигурност обаче има ястие, с което се гордеете?
- Да, върхът на кулинарното ми майсторство е банската капама и то въпреки че не съм от този край. На времето толкова ми хареса, че усвоих тънкостите и сега, когато дойде сезонът, се заемам с тази работа. А това е само след месец.
- Имате ли собствена рецепта, специалитет?
- Не, нямам нещо, което да е само мое. Но с удоволствие взаимствам и даже си записвам в бележника, рецепти, които са ме впечатлили и се опитвам да ги направя вкъщи. Това ми доставя удоволствие.