ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Земеделци, клиенти, учени и финансисти се събраха тези дни в Пловдив в Първия конгрес по биоземеделие "В следващия век".
Светът става все "по- гладен" за органична храна, ежегодният ръст на потреблението е между 10-12%, сочи световната статистика. В отговор на пазарната тенденция, площите на биологично произвежданите култури у нас нараства с 8.9% всяка година. Уникалните особености на почвата у нас ни поставя на четвърто място в света и на първо място в Европа по износ на билки. 40% от нашите почви са в онези само 2.5% от почвите в света, чиито качества правят продуктите особено ценни.
В същото време, освен в износа на билките, познати в Европа още от 60-те години на миналия век, другите култури все още не са стигнали както трябва европейския пазар. Румъния, например, изнася за Германия органични зърнени култури, а се очаква ръстът в търсенето на биопшеница през 2016 година да се увеличи с 30%. Българските зърнопроизводители имат ниша тук- същото се отнася и до слънчогледа, внасян в Германия досега от Китай.
Световно известна фирма- производител на бебешки храни, очаква от България биоябълки и биодоматено пюре. Макар и билките ни да са добре известни, и тук има още потенциал за развитие, стана ясно от дискусиите на конгреса. Немски агроном посъветва нашите фермери да отглеждат маточина, която идва в Германия от Полша, но там зимите са студени и у нас има по- добри условия за отглеждане. Маточината подлежи на биокултивиране, както и лайката, чието прибиране е механизирано.


