ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Внимание! Сготвеният мед е бавна отрова, предизвиква атеросклероза
Последвайте ни в Google News Showcase
Изследванията на фосили показват, че пчелите съществуват от поне 150 милиона години. Никой не знае кога сме открили съкровището, скрито в техните кошери, но рисунките на пчелари, намерени върху стените на пещера в Испания, доказват, че сме практикували пчеларство от поне 7000 години.
Медът има много приложения. Използван е за подсладител, лекарство, дар за боговете, валута, символ на любов. В гръцката митология например Ерос потапя върховете на стрелите си в мед, преди да се прицели в сърцата на хората, пише gotvach.bg.
Суровият мед е лекарство, но сготвеният е бавна отрова. В естествената си форма медът е богат на минерали, витамини, ензими, аминокиселини и карбохидрати.
Топлината обаче лишава меда от повечето му хранителни качества и преобразува молекулите му в нехомогенно лепило, което се прилепя към лигавицата и запушва малките енергийни канали.
Сготвеният мед предизвиква токсичност в клетките и може да доведе до имунологична дисфункция. Също така може да запуши артериите и да предизвика атеросклероза, възпрепятствайки кръвоснабдяването на важни органи.
Като общо правило медът никога не трябва да бъде готвен и нищо не трябва да бъде готвено с мед. Вместо това можете да добавяте суров мед към кисело мляко и топъл чайили да го намажете върху хляб или препечена филийка.
В днешно време повечето мед, предназначен за продажба, е подгряван и трябва да бъде избягван. Търсете думите “суров” или “непастьоризиран” върху етикета на меда в магазина.
Най-чистият мед обаче е домашният суров мед, тъй като помага за превенцията на сезонните алергии и е богат на прана (жизнена енергия). Проверете местния пазар на селскостопански продукти и когато сте в провинцията, оглеждайте се за кошери край пътя.