ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Готовите месни продукти, като наденици или салами –са една от причините за развитие на рак, съобщава Световната здравна организация (СЗО), предаде ВВС.
Само 50 грама преработено месо на ден, което е около две парченца бекон, повишава рисковете от рак с 18%. СЗО причислява към опасните месни грани тези, които са преминали преработка с цел увеличаване срока на годност или промяна на вкуса. Става дума за пушени, консервирани, солени продукти. Именно добавянето на различни вещества за консервиране на месото носи риск за здравето.
„Като цяло, вероятността човек да развие рак на дебелото черво заради употребата на месни продукти не е голяма. Но рискът от онкологично заболяване расте в увеличаване на консумацията на такива храни“, казва д-р Курт Щрайф от СЗО.
Освен това експертите заявяват, че червеното месо като цяло е канцерогенно, но конкретни доказателства за това липсват.


