Експериментално! В САЩ пускат генно модифицирани банани богати на витамин А
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Джеймс Дейл е посветил години на изследвания и разработки, за да създаде подобрен сорт банани, пише CNET. Дейл е директор на Центъра за тропически култури и биопродукти в Куинсландския технологичен университет в Австралия.
От 2005 година ученият работи върху създаването на обогатени с витамин А банани. “Науката може да постигне забележителни резултати, обогатявайки базова храна като бананите в Уганда с витамин А и предостави на бедното население храна с добро хранително съдържание”, казва Дейл.
Външно тропическите плодове не се различават, но под обелката се вижда, че сърцевината им е по-оранжева в резултат на високото съдържание на витамин А, пише агенция "Фокус". За разлика от други видове, тези банани се готвят винаги преди консумация. Бананите са базова храна, която обаче е бедна на микроелементи като витамин А, а неговата липса се свързва с отслабване на имунната система и загуба на зрение.
Преди да се допуснат за човешка консумация, модифицираните плодове са давани пробно на гризачи. Бананите, определени за храна на хора, са отгледани в Куинсланд и са доставени в САЩ. Експерименталната им консумация ще започне след шест седмици, а резултатите ще бъдат ясни в края на 2014 година. Дейл се надява, че фермерите в Уганда ще започнат да отглеждат бананите през 2020 година. Проектът е финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс с почти 10 милиона долара.


